Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От в. "24 часа"

Бъркането на хапчета с различни етикети, но от едни и същи кофи, които идват от Китай или Индия, не е безопасно

Прочутата морална дилема - оригинални срещу генерични лекарства, се превърна в реален проблем. Съобщението, че генериците на популярно лекарство за кръвно налягане водят до рак, превърна моралния проблем в реален. Оказва се, че всички генерици на оригиналното лекарство са опасни, защото във всичките има една и съща активна съставка, която идва от Китай, независимо какъв етикет има генеричният препарат.

Това не е частен случай - всички генерични препарати се произвеждат с активни съставки, които идват главно от Индия, Пакистан или Китай. Единственият начин човек да бъде сигурен е да пие само оригиналните препарати, които идват от притежателя на патента.

Проблемът е, че оригиналните препарати са в пъти по-скъпи от генериците. Производителите на оригинални лекарства смятат, че техните цени са справедливи, защото те имат огромни разходи по научно-развойна дейност, а и изобретяването на лечебната молекула заслужава съответното възнаграждение. Ако производителите на оригинални лекарства не печелят, ще спре цивилизацията и изобретяването на нови лекарства. От друга страна, генериците осигуряват достъп на бедни хора до ефективно лечение, което иначе не биха имали. Напълно нормално е осигурителните системи по света да предпочитат генерични лекарства, даже някои реимбурсират всички варианти на активната съставка до определен лимит, а пациентът доплаща, колкото може да си позволи.

Последният случай показа, че генериците могат да бъдат опасни. Затова, ако можете, винаги избирайте оригинални препарати - така подпомагате учените. Осигурителните системи трябва да реимбурсират по молекула по най-ниска цена, а който иска да избира - дали и колко да доплаща. Това е очевидно най-справедливият вариант.

Сегашният случай със сигурност ще бъде използван от производителите на оригинални препарати, за да защитават своите и да се опитат да лобират за това само те да бъдат признавани от здравната каса. Но е трудно да се каже кое е по правилното - дали да има евтини и достъпни лекарства, или общественият ресурс да отива само за създателите на нови препарати.

В конкретния случай не става дума и за много пари, но когато се касае за скъпоструващи препарати (за рак, да речем), всеки болен се чувства дискриминиран и застрашен, когато вместо препарата на притежателя на патента му се дава генерично лекарство. От счетоводна гледна точка това може и да е правилно решение, може би и от медицинска е приемливо, но от житейска - не.