Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лавров: Путин и Тръмп ще обсъдят каквото сметнат за нужно в Хелзинки Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Не се подготвят никакви официални документи с теми за обсъждане на срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли, лидерите ще разговарят по въпросите, които сметнат за нужно, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Няма да има никакви официални документи", каза Лавров. "Те са достатъчно опитни и влиятелни хора, за да определят сами какво да обсъждат", заяви той.

Лавров потвърди, че в дневния ред ще бъдат включени въпросите за Сирия и Украйна. "Те ще обсъдят, всичко, каквото искат да обсъдят", каза той, предава БТА. 

Лавров заяви, че на министерска среща във Виена Иран е потвърдил, че няма да се оттегли от ядреното споразумение въпреки излизането на САЩ от договора.

"Иран потвърди в отговор на призивите на всички останали участници, че е обвързан с договореностите" в споразумението, каза министърът пред журналисти след срещата.

"Това означава, че Иран ще продължи да сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), всичко го призоваха към това", заяви той.

По думите му иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е отбелязал, че след "едностранните стъпки на САЩ за фактическо разваляне на договореностите" Техеран има право и повод също да се оттегли от споразумението, но "няма да се възползва от тях".

"Всички приветстваха това. Мисля, че това е отговорна позиция", каза Лавров.

"Надяваме се, че ще останем на тези позиции, и най-вече, че Иран ще остане на това", добави той.

По думите му участниците в срещата във Виена смятат, че изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение е продиктувано от желание да се политизира ситуацията около Иран.

"Споразумението работеше ефективно през всички тези три години, Иран стриктно изпълняваше всички свои задължения. Това беше потвърдено и продължава да се потвърждава от МААЕ. Затова всички се съгласиха за пореден път, че действията на Вашингтон не бяха продиктувани от никакви конкретни обстоятелства, а от желание отново да се политизира този процес, ситуацията около Иран като цяло и да се поставят нови условия на Иран, които нямат нищо общо с проблемите, свързани с ядрената програма на Иран", каза Лавров.

Той изтъкна, че в момента Иран е най-проверяваната страна от МААЕ.

"МААЕ има безпрецедентен достъп до всички обекти, които по един или друг начин могат да бъдат свързани с военни аспекти на ядрената програма", заяви Лавров.

"Застрашаването на такова важно споразумение, което позволява да се гарантира режимът на неразпространение твърдо и надеждно, е много, много неразумно и опасно", каза той.