Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗДУМКА: Петър Стоянов - Сумиста и президентът Първанов си бъбрят за спорт след откриване на Европейското първенство по сумо във Варна.
РАЗДУМКА: Петър Стоянов - Сумиста и президентът Първанов си бъбрят за спорт след откриване на Европейското първенство по сумо във Варна.

 

Петър Стоянов-Вожда и Янко Попов-Туцо, които бяха арестувани през юли тази година за 5 убийства на бизнесмени, прехвърлиха бизнеса си на подставени лица.
Операциите са извършени през август, когато Апелативният съд в София пуска членовете на бандата под гаранция, научи "168 часа".
Освен Туцо и Вожда, по същото време с акции в дружествата си се разделя и съпругата на Петър Стоянов Емилия Попова.
Малко след масовото прехвърляне на дялове във фирми, Туцо и Вожда отново са арестувани и оттогава са зад решетките. Запознати с престъпния свят са категорични, че разследваните за убийства бизнесмени са се разделили формално с дяловете си в дружествата заради опасност от запор на комисията "Кушлев", каквато съдба сполетя не един и двама, замесени в престъпления в последната година.
От комисията "Кушлев" посочват, че не могат да отговорят дали са сезирани за членове на "Килърите", защото информацията е класифицирана.
На 3 август тази година Вожда, Туцо и останалите от килърите са освободени от ареста в Националната следствена служба от Апелативния съд в София. Това е идеална възможност за тях да разчистят всичко, което се води на тяхно име, и може да се конфискува от комисията за конфискуване на имущество, придобито по

престъпен начин

Още на следващия ден, 4 август, Петър Стоянов продава дяловете на 3 свои фирми. От Окръжна прокуратура София, където се води разследване за убийството на Юри Галев, отказват да коментират дали са запознати с този факт. Купувачът е неговата служителка Ирина Янкова.
"Не мога да коментирам" - казва и Ирина Янкова за прехвърлянето на акции на нейно име.
"168 часа" се свърза и с бившия вече съдружник на Вожда Верен Вехов. През 2005 година те основават фирмата "МВ Строй", но години по-късно Стоянов

продава акциите

си отново на Ирина Янкова.
"Знам, че Петър е продал акциите си на Ирина, но не мога да гадая за мотивите да го направи. Не сме се виждали поне 2 месеца преди ареста му. И двамата бяхме в чужбина. Не съм се виждал с Ирина, доколкото знам, е негова служителка. Преди да продаде фирмите си, много трудно го откривах, защото беше много ангажиран със спорта. Арестът му ме шокира. Не вярвам да е организирал убийства, както го обвиняват. Познавам го като енергичен човек, с хъс за работа" - разказва за бившия си съдружник бизнесменът Верен Вехов.
Освен дела си в общата фирма с Верен Вехов, Вожда продава на Ирина Янкова още две дружества. Операциите стават точно на следващия ден след пускането му от ареста, където лежи 2 седмици.

Другото дружество

което Ирина поема от Петър Стоянов, е голям застрахователен посредник.
"Прехвърлям всички притежавани от мен дялове в капитала на дружеството на Ирина Янкова", пише Вожда ден след като апелативните съдии го пускат от ареста.
"Управител съм на фирмата от 2 години - казва Кристина Николаева. - В момента Ирина Янкова не е в офиса. Петър Стоянов е продал акциите си в началото на август. Идеята му за това е отпреди години. Не искаше повече да участва във фирми."
Остава загадка защо нароченият за организатор на убийства Петър Стоянов прехвърля работещите си фирми веднага след като го пускат от ареста на 4 август, а не преди години, каквито са били намеренията му. На същата дата Ирина става собственик и на

третата му фирма

"Виста 1".
За краткото време, когато Сумиста е на свобода с мярка подписка, съпругата му Емилия също се освобождава от акциите на фирмата си. На 25 август тя продава дружествения си дял в "ПС - Търговия и дистрибуция" на Герга Георгиева.
Съпругата на Петър Стоянов няма нищо общо със спорта. Тя е музикант. Откакто мъжът й е повторно арестуван и отведен в килия на следствието в Шумен, жената живее във Варна, за да е по-близо до него.
Освен в горепосоченото дружество Емилия продава и друга фирма. В нея тя дълги години е съсобственик с Искра Капаноглу. Тя е съпруга на турския бизнесмен Явуз Капаноглу, който бе убит с ножица в гърлото през 2006 година, а тялото му бе овързано с тиксо. Трупът му е открит в почивна станция край Долна баня, на 30 км от София.
Сумиста и соченият за поръчител на разстрела на Юри Галев Янко Попов-Туцо, са свързани в

общ бизнес

чрез съпругите си, показа проверка на "168 часа". Жената на Петър Стоянов-Емилия, и съпругата на Янко Попов-Виолетка са сред собствениците на фирмата "Емпайър", която е регистрирана на адреса, където са и останалите фирми на Сумиста. Другите съдружници на дамите също са любопитни. Това са разстреляният преди 3 години шеф на "Софийска баница" Александър Занев и балдъзата на разстреляния през 2005 година бос на СИК Бай Миле.
Самият Янко Попов-Туцо, сочен за поръчител в бандата на Килърите, също се разделя с единствената си работеща фирма "Младост" 11 дни след като напуска ареста. Собственикът на ресторант "Черния тигър" на Боровец я прехвърля на сина си Християн.
Времето от 4 август до 21 септември, когато ги прибират отново в ареста, стига на Сумиста и Туцо да прехвърлят бизнеса си на доверениците.

 

Връзка със СИК

ОБЯВЕНИТЕ от МВР за тартори на Килърите Петър Стоянов и Янко Попов са свързани с бившата силова групировка по два канала.
Първият е формалното съдружие на съпругите им с вдовицата и балдъзата на Бай Миле. През 2006 година четирите жени започват бизнес с таксиметрови услуги в курорта Боровец.
Преди разстрела на боса от СИК Милчо Бонев, самоковецът Янко Попов-Туцо е негов приближен. Сикаджията неведнъж гостува в ресторанта на Туцо на Боровец заедно със Сретан Йосич.
Освен това друг уличен в поръчкови убийства, извършени от Килърите - Васил Киров-Васко Кеца, е бивш бодигард на Бай Миле. Кеца в момента също е в следствения арест на Шумен за организиране на убийството на бизнесмена Румен Рачев, разстрелян пред болницата в града преди 2 години.

 

 

Челен опит

ШАМПИОНЪТ по разпореждане с имущество след арест е сливенският бизнесмен Иван Беленски, който е арестуван миналата година за притежание на 66 килограма дрога. Докато е в ареста, той успява да прехвърли 4-етажен палат на лице, което няма нищо общо със семейството му. Сделката се осъществява с помощта на великотърновски нотариус.
Освен огромната къща Беленски прехвърля и автомобилите си. От полицията твърдят, че веднага след ареста на наркодилъра комисията "Кушлев% е уведомена за имотното му състояние.
Свързаният с Будимир Куйович митничар Михаил Янков също прави подобна врътка, докато е в ареста за трафик на наркотици заедно с черногорския бандит. Зад решетките Янков успява да се раздели формално с имоти за над 1 милион лева.

 

 

БАЩА: Янко Попов - Туцо, сочен за поръчител на убийството на Юри Галев, прехвърля фирмата с имотите й на сина си.
БАЩА: Янко Попов - Туцо, сочен за поръчител на убийството на Юри Галев, прехвърля фирмата с имотите й на сина си.
СТРАШИЛИЩЕ: Кушлев уплаши дори Килърите, но те го изпревариха.
СТРАШИЛИЩЕ: Кушлев уплаши дори Килърите, но те го изпревариха.
МИШЕНА: През 2004-та Бай Миле едва ли предполага, че след години името му ще изплува покрай Килърите.
МИШЕНА: През 2004-та Бай Миле едва ли предполага, че след години името му ще изплува покрай Килърите.