Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мачът ни с Югославия в София е най-охранявания двубой в историята на българския футбол. Страх от тероризъм праща над 5000 милиционери на стадион "Васил Левски"

Чакаме 12 години, за да отидем отново на най-високия футболен форум. Съдбата сякаш за пореден път се готви да ни поднесе неприятна изненада, пращайки ни в една квалификационна група с Франция, ГДР, Югославия и Люксембург.

Първите три държави са силни съперници, но "лъвовете" получават шанс за класиране и не се провалят. България отново е на мондиал. Отиваме на турнира в Мексико през 1986 г., останал в историята като "световното на божията ръка".

Пътят ни до световните финали минава през няколко зрелищни победи над

корави отбори.

Голямото препятствие е актуалният европейски шампион Франция, в чийто отбор блестят имена като Платини, Тигана, Фернандес, Аморос и други легендарни играчи. На френска земя нашите се държат стабилно на терена, но реферът подпира домакините с доста пресилена дузпа, реализирана от Платини.

На реванша в България "петлите" изживяват истински кошмар, след като капитанът Георги Димитров-Джеки и младият Наско Сираков отбелязват след изпълнение на корнери. След мача треньорът Иван Вуцов произнася своето знаменито: "В София петли не пеят".

Ситуацията в групата се завързва така, че решителен за класирането ни се оказва двубоят срещу Югославия на ст. "Васил Левски". Това е може би

най-силно охраняваният мач

в историята на българския футбол

Но за това си има основателна причина. В началото на март 1985 г. България е разтърсена от атентати, организирани от турска терористична организация като отмъщение за възродителния процес.

Бомба, заложена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София, избухва на гара Буново.

Загиват 7 души,

а други девет

са тежко ранени

Същия ден избухва друга бомба в Сливен, която ранява над 80 души.

Трета бомба е задействана в Кърджали, но не успява да рани хора.

Кървавите атентати разтърсват държавата, стряскат сериозно и югославяните. Те пристигат със самолет в деня на мача и направо от летището потеглят към ст. "Васил Левски". Рейсът им е охраняван от десетки милиционерски коли, а на самия стадион мерките за сигурност са зверски.

Над 60 хил. запалянковци са охранявани от над 5000 милиционери, много от които са цивилни и са се настанили на трибуните. На терена играчите на двата отбора се

счепкват в

здрава битка,

но българите излизат победители след два великолепни гола на Пламен Гетов.

Следва само още едно уж по-лесно за изкачване стъпало до върха. Нашите приемат Люксембург, а трите точки са задължителни. Преди мача треньорът Иван Вуцов е решил да говори в съблекалнята, но капитанът Георги Димитров-Джеки го моли да излезе и да остави на него мотивационната реч. Джеки залага на финансовия мотив при разговора си с колегите в съблекалнята.

"Георги Димитров им казва вътре: "Ей, дотук имаме една лада депонирана, опичайте си акъла. Ако изпуснем тия пари днес, мамицата ви ще разплача. Ей, Гибон, мисли му, ти, Аяне - също. Арабов! Абе всички! Излизаме и ги одираме живи!".

Като отвориха вратата и тръгнаха нагоре към терена, щяха да ме пометат. С такова желание се втурнаха, че въобще не ме забелязаха. Един пламък имаха в очите, чак настръхнах. Започна мачът и още в 20-ата минута беше 2:0 за нас, а изпуснахме и още. После вкарахме и трети гол и тогава се успокоихме, защото преди това си беше напрежение. Люксембург също вкара и така свършихме - 3:1", ще разкаже по-късно Иван Вуцов в интервю за "24 часа".

След 12 години чакане България отново е на мондиал,

но големите проблеми дебнат иззад ъгъла. Заради световните квалификации футболният съюз отлага финала за Купата на България за 19 юни, което е по-малко от година преди началото на световното.

Точно на това дерби избухват големите скандали, за които "168 часа" ви разказа в минали свои броеве. Играчи на двата отбора се сбиват на терена, но в крайна сметка съдията успява да овладее положението.

Нищо чак толкова лошо не се е случило, но властта съзира шанс да се саморазправи с двата гранда, които са подозирани като генератори на революционни идеи. "Левски" и ЦСКА са прекръстени на "Витоша" и "Средец". От футбола са изхвърлени националите Пламен Николов, Боби Михайлов и Наско Сираков. Треньорът Вуцов е сериозно затруднен в избистрянето на състава, който ще заведе на световното. Все пак в последния момент

националите са реабилитирани,

тъй като отборът ни има не само футболни, но и политически задачи на мондиала.

Жребият ни праща в една група с актуалния световен шампион Италия, Южна Корея и Аржентина. На българите се пада честта да открият световното срещу италианците.

На 31 май 1986 г. внушителен ескорт пристига пред хотела на българите, за да ги откара на стадион "Ацтека", където според официалната статистика са се събрали не по-малко от 96 хил. запалянковци. Иван Вуцов ще си спомни след това, че на стадиона е толкова шумно, че той въобще

не може да си каже две приказки с помощниците си

Същото е и на терена.

"Никога преди това не бях играл пред толкова много хора. Със съотборниците ми въобще не се чувахме и трябваше да се разбираме с жестове - спомня си железният защитник Николай Арабов. - През първото полувреме италианците чрез Алтобели ни вкараха баламски гол след моя грешка - посегнах на шпагат, но не успях да стигна до топката. Изравнихме в 85-ата минута - тогава аз поех топката от Боби Михайлов, подадох я на Ради Здравков, който центрира и Наско Сираков вкара гол с глава на вратаря Салваторе Гали.

Равенството е изключително важно, тъй като

в мача има и допълнителен залог,

както вече стана дума. Двубоят на "Ацтека" се играе малко след като е произнесена оправдателната присъда на Сергей Антонов, обвинен за съучастничество в покушението срещу папа Йоан Павел II. Българинът престоява почти 5 години в италианския арест, през което време психическото му здраве е сериозно разклатено. В тази връзка партията нарежда на националите да си отмъстят на италианците и иска победата на всяка цена. Е, не се получава, но и равенството срещу световния шампион има своята висока цена.

Играчите са убедени, че във втория мач срещу Южна Корея ще влязат в историята, завоювайки първа победа на мондиал. Нещата вървят по план и

Пламен Гетов открива резултата,

но след това започва да вали, а проливният дъжд сякаш има за цел да удави играчите. Южнокорейците се ориентират по-добре в дълбоките локви и изравняват.

Второто равенство не е прието като първото. Всички са в шок, ръководителите са бесни, а и до днес вървят слухове, че играчите са си разменили удари в съблекалнята след края на мача. Играчите обаче

трябва да успокоят страстите,

тъй като ги чака мач с великата Аржентина с Диего Марадона в редиците й. Звездата на световния футбол не изиграва най-добрия си мач, но въпреки това "гаучосите" бият с 2:0.

Нашите обаче остават на световното, възползвайки се от формата на турнира, според които напред се класират и четири от най-добрите трети отбори. На 1/8-финала нашите се изправят срещу Мексико, а този път на стадиона са се събрали 120 хил. души. Мануел Негрете бележи със страхотна задна ножица, като този гол и до днес се смята за един от най-красивите на световни първенства. В края на мача домакините ни вкарват още едно попадение, но като цяло българите показват слаби съпротивителни сили. На родна земя представянето на отбора е обявено за крайно незадоволително, въпреки че сме направили равен със световния шампион Италия.

А на световното в Мексико Марадона вкарва онзи знаменит гол с ръка на англичаните в 1/4-финала, който съсипва кариерата и дори живота на страничния ни съдия Богдан Дочев. И тази история сме ви разказвали. Реферът ни вижда какво се случва, но чака реакция от главния съдия, защото тогава правилата са такива.

Въпреки бурните протести

на англичаните главният рефер Бенасьор посочва центъра, без да се консултира с колегата си на тъчлинията. Аржентина бие с 2:1, а великият маестро Марадона сам мъкне отбора си на гръб в полуфинала срещу Белгия и след това на финала с ФРГ на Франц Бекенбауер. "Гаучосите" печелят втората си световна титла, а Дон Диего ще изживее своя звезден миг, след който кариерата му ще върви само надолу.

Още по темата:

Отказваме Еузебио от националния преди мондиал' 74, но после падаме жертва на тоталния футбол на Холандия

Англия ’66 – видението на Гунди, наказателната акция на тандема Пеле-Гаринча и кучето герой Пикълс