Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хиляди българи продължават да живеят в миналото и да сънуват онези прекрасни времена, когато хлябът е бил жълти стотинки, а "всички сме си оставяли отключени колите". Реалистите постоянно повтарят, че няма как да се върнем в миналото и трябва да свикнем с настоящето - такова, каквото е.

И все пак има шанс да се върнем поне за няколко часа назад в миналото, когато имаше само една телевизия и вечер всички се струпваха пред екраните, за да гледат новини, филми или мачове. Тези дни сякаш машина на времето ни върна към далечната вече 1994 г. И тогава имаше световно, и тогава го имаше само БНТ, и тогава всички гледаха мачове до премала. Е, огромната разлика е, че тогава българският национален отбор беше участник на мондиала. Но това беше отдавна, преди

футболът ни

да потъне в

бездънна яма

и националният отбор да заприлича на жалка сбирщина от неграмотни във футболно отношение играчи.

Всичко друго обаче си е същото. Може и да са минали 24 години, но българите не са изгубили своя интерес към качествения футбол. Това поне личи от последните телевизионни рейтинги. Според тях Българската национална телевизия буквално смазва конкурентите си Би Ти Ви и Нова в часовите пояси, когато се излъчват мачове от световното по футбол в Русия. Разликата в цифрите е толкова категорична, че сякаш частните въобще не съществуват - точно както през юни-юли 1994 г. Любопитна подробност е, че Нова започва своето излъчване на 16 юли 94 г. или

само ден преди финала на световното в САЩ

Тогава телевизията стартира с филми; доста по-късно идват публицистичните предавания.

Би Ти Ви и Нова сега също опитват да борят конкуренцията с филми и сериали. Идеята е, че на който не му се гледа футбол, може да разнообрази с турска сапунка или незлобив американски екшън. Желаещите обаче са твърде малко. Почти половината зрители в късния следобед и след това от 21,00 часа натам си пускат БНТ и не сменят канала, докато не свърши мачът.

От Националната телевизия със сигурност са доволни от резултатите, тъй като

похарчиха

солидни пари,

за да придобият правата за всичките 64 срещи от мондиала. Според различни източници става въпрос за сума над 2,5 млн. евро. Държавната телевизия със сигурност ще си върне голяма част от парите, тъй като по време на мачовете е най-гледаната и съответно продава прескъпо рекламно време.

Още по темата:

Освобождават Методи Манченко като шеф на спорта в БНТ

Световното - окончателната смърт на националните отбори