Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Макрон: Плановете на ЕС за центрове за мигранти в Африка няма да сработят Френският президент Еманюел Макрон в Нигерия СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в интервю за Би Би Си, че плановете на Европейския съюз за създаването на центрове за мигранти в държавите от Северна Африка няма да сработят, освен ако процесът не бъдат ръководен от тези държави.

По време на посещението си в Нигерия Макрон каза още, че много африкански страни се притесняват, че подобни центрове ще станат притегателен фактор за мигрантите.

Нито една африканска държава към момента не е дала съгласието си на нейна територия да бъдат създадени такива центрове, предава БТА. 

Френският президент заяви също, че на Европа ще й се наложи да се справя в продължение на десетилетия с миграцията от Африка заради, според него, фундаменталния проблем с непланирания ръст на населението на африканския континент.

Той бе критикуван по повод това си твърдение, което е озвучавал и в миналото, като някои го обвиниха в колониална риторика.

Въпреки това Макрон изтъкна, че ЕС не може да взема решения вместо африканските страни, отбелязва Би Би Си.