Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова: Чува се гласът само на енергийните дружества

Проблемът е, че гражданите нямат възможност да обжалват актовете на КЕВР, с които се определят цените на парното, топлата вода, тока, водата, заяви в предаването „Здравей, България” омбудсманът Mая Mанолов.

„Гражданите имат едно право – да плащат, а нямат право да участват активно във формирането на тези цени. Проблемът е, че КЕВР формално провежда така наречените открити заседания. Чува се гласът само на енергийните дружества, на монополистите, които диктуват цените”, заяви Манолова.

Според нея така е и в конкретния случай.

„С моя екип открихме множество нарушения в процедурата по издаване на тези актове, с които се увеличат цената на парното и тока, които са много сериозни”, заяви Манолова. „Тези решения не отчитат социалната поносимост на цената на тока и парното. Второ – когато природният газ на световните пазари намалява, когато КЕВР се произнася за намаляване на цените и в България, това не се отразява на цените на тока и парното”.

Според Манолова експертите от екипа й са направили анализи и са установили, че през 2015 г. при приблизително същата цена на природния газ – цената на парното е била много по-ниска.