Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БИСЕР ПЕТКОВ
БИСЕР ПЕТКОВ

 

Синдикатите подозират, че фирмите ще пестят от новото изчисление

Работодателите недоволни, че ще плащат за почивни дни

Тотално нов начин на изчисляване и плащане на болничните от работодателите и Националния осигурителен институт обсъди в понеделник Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Държавата и работодателите ще плащат вече болничните за броя на часовете, в които служител не е бил на работа. Досега обезщетението за болест и майчинството се плащаха за дните на отсъствие.

Тази идея е сред промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, които предлага социалният министър Бисер Петков. За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени и от Министерския съвет. Според министерството това трябва да стане още на следващото заседание на правителството.

Изчисляването на болничните по часове, а не по дни предизвика най-острите спорове на заседанието на тристранния съвет. И синдикатите, и работодателите подозират, че с промяната се увреждат техните интереси.

Промяната засяга главно хората,

които работят на

т.нар. сумирано

работно време

Това са хора, които се трудят в компании с гъвкаво работно време и чиито работници имат норма за изработени часове на месец, както и графици в кой ден по колко часа трябва да се трудят. На сумирано работно време са и заводите, в които се работи на няколко смени, лекарите, търговските обекти и пр.

Болничните ще се определят, като от месечната норма се извади броят на часовете, в които служителят е отсъствал от работа, предвижда промяната, предложена от министър Петков.

“Измененията целят да се синхронизира отчитането при ползване на временна неработоспособност и други видове отпуски с начина им на отчитане по наредбата по паричните обезщетения по държавното обществено осигуряване”, обясни социалният министър на заседанието. Според него това е крачка в правилната посока, защото при работен ден от 12 часа ще се плащат дължимите часове, а не един осемчасов работен ден, както е в момента. Промяната ще важи както за сумите, които изплаща работодателят за първите три дни на болничния, така и тези от осигурителния институт за всеки следващ ден от болничния. Т.е. с промяната за първите три дни работодателят

ще плати на

такъв работник

болнични за 36

часа, а не за 24, както е в момента.

Според синдикатите обаче изчисляването на болничните в часове може да ощети работещите.

“В сумарното изчисление на работния ден се пада, че в петък съм 12 часа на работа, само че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: “Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми плати 8”, заяви опасенията си д-р Иван Кокалов от КНСБ. Той бе категоричен, че ще има предпоставки за съдебни практики, и настоя да остане сегашното положение за изплащане на обезщетенията.

Работодателите се обявиха за промяната. Според тях те плащат обезщетения за дни, в които работникът така или иначе не би трябвало да е на работа, защото му се пада да почива.

“Тези, които работят на сумирано изчисляване на работното време, работят по свой график. При тях съботата и неделята може да са работни дни, а понеделник и вторник да са почивни. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че трябва да се плати нещо, което всъщност не се полага, не се дължи. Това създава възможности за недобри практики”, обясни позицията на работодателите Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Синдикатите и работодателите одобриха обаче другите предложения на социалния министър. Те са за ползването на отпуск за осиновяване на дете до 5-годишна възраст, както и възможността при самотен осиновител този отпуск да бъде прехвърлен за ползване към някой от неговите родители.