Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто на зам.-председателя на БСП:

БСП бе подготвена за дебати по вота с ясни данни и факти и това уплаши ГЕРБ

Жельо е истински приятел и много ще ми липсва, но политиката наистина ограбва всеки, който се занимава с нея

Ако местните ни структури искат да си сътрудничат с тези на АБВ, ръководството в София няма да им пречи

- Г-н Добрев, в петък е гласуването по вота на недоверие, внесен от БСП. Ясно е, че няма да мине. Каква беше целта ви?

- Понякога в политиката се случват изненади. Много от проблемите в сферата на сигурността остават под повърхността. Не само “отговорните чистачки” и “некадърните охранители”. Става въпрос за системни проблеми, които ГЕРБ вече 10 г. не само не решават, а с политиката си задълбочават. Част от алтернативата е да покажеш своето виждане за проблемите. За ГЕРБ такива няма, за нас обаче не е така. Съжалявам, че все по-често процедурните хватки изместват дебатите по същество.

- С дебатите по този вот парламентът постави нов рекорд - 90 минути. Защо никой от ГЕРБ не се качи на трибуната?

- Защото са наясно, че срещу цифри, факти и документи отричането и обясненията са нелепи и в повечето случаи смешни. Представянето на мотивите по вота от Корнелия Нинова беше ясно и конкретно и им показа, че БСП е подготвена за този дебат, което ги уплаши. Съжалявам, че моите колеги не направиха всичките си изказвания въпреки мълчанието на ГЕРБ. Знам, че чакаха изказване от Цветанов. Такова нямаше.

- От ГЕРБ нарекоха вота несъстоятелен и обясниха, че не са чули аргументи и факти, на които си заслужава да отговорят. Дори министър Радев нямал мотивация. А вицепремиерът Каракачанов го определи като “най-безсмисления и жалък вот”.

- Несъстоятелно е политическото ръководство на МВР. Поведението му е гавра с “видими резултати”. Десетки са вицовете за “дегизирани” затворници. Проблемът е, че хората, вместо да се възмущават от работата на МВР и държавата, почнаха да измислят шеги и тъпи вицове. Като по времето на Тато. Стигне ли човек до черното чувство за хумор, значи положението е много зле.

За ГЕРБ престъпност почти няма, страната се е справила добре с европредседателството, защитили сме българските шофьори и Макрон е капитулирал в краката на гербаджийски евродепутат, българите вземат прилични заплати и т.н. Ама кой вярва на това?

Колкото до Валентин Радев - той няма мотивация не само за вота, а и да си свърши работата, да чуе хората от системата и да си мръдне пръста, за да разреши проблемите им. Като няма мотивация - оставка! Каракачанов не го коментирам. Патриотите знаят, че при предсрочен вот

ще гледат

парламента само

по телевизията

- Премиерът обвини БСП, че сте искали да провалите председателството - то започна с вот на недоверие и завърши с такъв.

- БСП е виновна и за отпадането на Полша от световното по футбол, както и за наводненията в Гърция. Това не ме изненадва. Изненада ме липсата на ясна идея какво можеше да направи България по време на това европредседателство. А ние бяхме само любезните домакини, които черпеха с шопска салата и разхождаха по моста на влюбените. Е, и направиха безплатен купон с алкохол и голи мадами на европейските младежи.

- Какъв знак е оставката на Жельо Бойчев?

- Говорили сме си, мотивите са само лични. Знам, че едва ли звучи правдоподобно, но политиката наистина ограбва всеки, който се занимава с нея. Ограбва семейството като време, внимание. Разбирам го Жельо. Той е истински приятел. Въпреки че много ще ми липсва и като присъствие в НС, и като професионален капацитет. Това е истината. Знам, че звучи скучно и неатрактивно. Забелязвате ли обаче реакциите - хората не са свикнали, че политик може да се откаже от парламента. Веднага “Скандал! Ужас!”. Защо? Неведнъж съм казвал, че политика се прави и извън стените на Народното събрание.

- За какво не се разбрахте със земеделците, та се разтури коалицията?

- По принципни въпроси. Не може едно сътрудничество, с който и да е коалиционен партньор, да се случва само когато единият има интерес. Случаят с БЗНС “Ал. Стамболийски” е точно такъв. Решението им означава следното - когато има парламентарни избори, те се явяват с БСП, защото е ясно, че няма как да прескочат бариерата без нас. При местни избори обаче искат да се явяват самостоятелно. В коалицията освен права всеки партньор има и задължения. Няма как да искаш да си част от победата на национално ниво, а на местно да си правиш, каквото ти е кеф. Земеделците на местно ниво имат общински съветници, които не само не си партнират с БСП, а дори подкрепят други партии във вреда на левицата. В същото време г-н Панчев на няколко пъти подчерта, че няма критики към политиката, която води БСП, следователно причините за този им ход не се коренят в отношенията между двете партии. Личното ми мнение е, че има чуждо влияние, но това времето ще покаже.

- Някои заподозряха дългата ръка на ГЕРБ - имат ли основания?

- ГЕРБ сами си казват, че нямат проблем да припознаят когото и да било в името на това да постигат целите си. Самият Цветанов заяви, че се оглежда за червени кметове. Тази им всеядност е ясна. Въпрос на лично решение е дали да си в позицията на изядения.

За 1 г. всички опити да бъдем разбити като група и силна опозиция идват отвътре. Имам чувството че винаги, когато направим нещо силно, поставим ГЕРБ в шах, винаги се разгаря вътрешен скандал. Не подозирам, а знам, че

сценаристът

е в ГЕРБ

Искам да му кажа, че неговият план няма да успее. Колкото до Панчев - той вече не е проблем на БСП.

- Изключихте само Панчев, а Димитър Георгиев предпочете да остане - колко ви струваше?

- Забавляват ме спекулациите. Отговорът ми е - струваше много скъпо. Най-скъпо е да се ангажираш човешки и колегиално с някого и да му дадеш дума за коректно партньорство. Съгласете се, че като опозиция ние нямаме възможност за съблазнителни оферти - не разпределяме ключови позиции в държавата. Пазарът на депутати е патент на друга партия. БСП не си служи с такива подходи, прекалено е голяма като кауза и смисъл, за да си го позволи.

Митко е мъжко момче. Каза, че е избран с бюлетината на БСП, дал е дума да работим заедно и няма да напуска. Създал е приятелсва с много от нашите колеги и смята, че

политическото

номадство

не е за него

В политиката и в живота понякога ти остава една дума и едно име да пазиш. За разлика от други Георгиев успя да запази своето.

- Според друг слух АБВ стои зад напускането на земеделците?

- АБВ са много малки, за да предизвикат такъв трус. По-скоро те са инструмент. Политическият живот у нас е доста суров и взаимовръзките са странни. Мнението ми е, че такова решение е подкрепено най-малкото от външен на коалицията ни субект. Няма как да не се отбележи голямата активност на новия лидер на АБВ.

- Има ли бъдеще в отношенията между АБВ и БСП, след като начело на партията застана Румен Петков - един от изключените заедно с Първанов, с когото в последните години ръководството на БСП си размени остри реплики?

- Сама казахте, че са разменени остри реплики, бих добавил и тежки обиди. Не мога да отговоря еднозначно. Това е като скарването с роднини, за което понякога един живот не стига, за да се сдобрят. Всичко зависи от хората ни по места. Да го кажа така - ако те искат да си сътрудничат с местни структури на АБВ, то ръководството в София няма да им пречи.

Нека все пак имаме предвид, че в политиката и въобще в човешките отношения, за да направиш нещо, е нужно желание от двете страни. Такова засега поне не виждам. Казвал съм го на г-н Първанов, с когото мога да кажа, че сме в добри отношения - няма повторение в историята или ако има такова, то е пародия... времето на политиците на прехода мина. Те могат да бъдат много полезни, да бъдат един силен мозъчен тръст. Днес е времето на новото поколение. Съжалявам за Проданов (Константин Проданов бе лидер на АБВ в годината между оттеглянето на Първанов и избора на Румен Петков - бел. ред.). Той беше политик от ново поколение.

- Цветанов заяви, че и други от групата на БСП се колебаят накъде да тръгнат след Панчев. Очаквате ли още червени мравки?

- За разлика от ГЕРБ нас в БСП ни свързват други неща, непонятни за Цветанов - идеи, идеали, традициии, и така вече много поколения. Ние не разполагаме с инструментариума на ГЕРБ - власт, пари, пари прим, за да купуваме и държим в зависимост някого. Убеден съм, че всички опити да ни разбият отвътре, няма да минат. Да не се хаби излишно.

Визитка:

Роден на 18 април 1972 г. в София

Завършил е хидрогеология в Минно-геоложкия университет и финанси в УНСС

Депутат пет мандата от БСП, последно от Габрово

Зам.-председател на БСП

Член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП, двигател на предизборните кампании на соцпартията

Син е на покойния вътрешен министър Николай Добрев