Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жертвите на търговията с хора работят принудително като миячи на автомивки, проститутки или мулета на дрога.

Дук Киен Нгуен, 40-годишен виетнамец, доведен от банда наркотрафиканти във Великобритания и принуден да работи във ферма за отглеждане на канабис, ще бъде принудително екстрадиран. Той е признат за жертва на съвременното робство миналата година и оттогава работи като доброволец в Глазгоу.

Но Министерството на вътрешните работи смята, че оставането му на Острова е неприемливо и до напускането на страната трябва да стои в изолатор. Дук Киен Нгуен се страхува, че ако се върне във Виетнам, ще бъде убит от същата банда робовладелци, на която е станал жертва.

През юни съдбата му стана повод за протести срещу британското правителство, което бе подложено на остра критика от организации за това, че игнорира нуждите на хората, станали жертва на търговията с хора, пише в. "Индипендънт".

Десетки хиляди са жертвите на съвременното робство, отменено преди 200 години във Великобритания. Банди, занимаващи се с търговия на хора, има във всеки голям град.

"Робите" са ангажирани с ръчен труд на автомивки, в козметични салони и ферми, в риболова и рибопреработващата промишленост, в проституцията. Виетнамците често работят и принудително на ферми за канабис - бизнес, контролиран от виетнамски банди. Агенцията за социално уязвими групи хора пише, че жертвите живеят в паралелно общество, в което жестоки банди експлоатират своите "роби", пише "Таймс". За роби са продавани дори 12-годишни деца.

Някои от децата, жертва на търговията с хора, имат психични проблеми или употребяват наркотици, идват от домове за изоставени или са имали травмиращо детство. Жертвите са открити от британските власти във виетнамски барове, ферми за отглеждане на канабис, в проституцията, бизнеса с цветя и ръчно миене на автомобили.

В. "Индипендънт" съобщава, че тийнейджъри са обект за сексуална експоатация или са използвани от бандите като мулета за трафик на дрога. Млади жени са разменяни с партньори срещу дългове.

Една от бандите филмира секс с приятелката на такъв човек, след което се опитва да използва кадрите, за да го унижи. През 2017 г. е регистриран първи случай на изнасилване и на 17-годишно момче в плен на "робовладелци".

Насилието над децата в търговията с наркотици е травмиращо и ги излага на голям риск - те често са принудени да носят наркотици в тялото си и са изпращани като дилъри в цялата страна, за да оставят стоката в "капани" и да продават наркотици.

Сдружението за децата призовава за по-добро образование, така че потенциалните жертви да бъдат предупредени за рисковете от участие в банди, предлагащи наркотици, алкохол и фалшивите обещания за статут и богатство.

"Историите, които сме чували от най-младите жертви на експлоатация, са ужасяващи - казва изпълнителният директор Матю Рийд и допълва, че докладът хвърля светлина върху “шокиращия мащаб” на детската експлоатация от престъпни банди. - Цифрите са само върхът на айсберга. Бандите вземат децата за роби заради дълг за наркотици и обещават на семействата да мълчат, ако децата им станат дилъри на дрога.

Полицаи са установили, че няколко социални домове за деца са били "мишена" за наемане на уязвими деца, като момичета са били принуждавани към секс с членове на бандите. След това членовете на бандите ги принуждават да вземат наркотици, за да приспят съзнанието им, твърди в. "Индипендънт".

"Бандите се насочват към най-уязвимите млади хора, като използват наркотици и алкохол или обещания за статут и богатство, а след това - заплахи, насилие и сексуално насилие, за да принуждават и контролират жертвите си", твърди Матю Рийд.

След като се преместят в дадена зона, бандите прилагат практика, известна като "кукувица", за да създадат бази в местни социални домове или предприятия, пише изданието.

Те използват зависими от наркотици от клас А, хора с увреждания и лица с психични проблеми, сексуални работници и самотни майки, като организират базите си на няколко места едновременно, за да намалят риска и избегнат разкриването им.

Някои уязвими възрастни дори предприемат крайната мярка да напуснат жилището си и да го оставят на бандите срещу пари в брой, предупреждава доклад на Агенцията за борба с престъпността. За кукувичи гнезда се използват апартаменти, вили, хотели и каравани паркове, където бандите се чувстват необезпокоявани.

Набиращите "роби" често са банди за трафик на хора, като горещите точки са разположени на миграционни пътища от Западна Африка и през Средиземноморието. Агенцията за борба с престъпността участва в освобождаването на 39 жени и момичета в Испания, които са били принудени да проституират от нигерийска банда.

Те са изпълнявали вуду ритуали, преди да напуснат родната си страна, за да ги накарат да се подчиняват на господарите си по пътя на бежанците към Европа през Либия и Средиземно море. След пристигането си в Испания жертвите са били принудени да живеят в пещери и да работят като проститутки, за да печели бандата, останала в Нигерия. В операцията са арестувани 89 заподозрени.

"В даден момент пътуването на всеки мигрант ще стане все по-проблемно заради опасността от робство, сексуална експлоатация и експлоатация на труда", казва Лиам Върнън, старши мениджър в Агенцията за борба с престъпността.

В. "Индипендът" интервюира мъж, работил принудително в Либия, за да плати пътуването си на паравоенна група, ангажирана с трафик на жени, които да бъдат изнасилвани за пари. Други банди се насочват към потенциални кандидати за легална работа, като след пристигането на Острова ги превръщат в роби.

Румъния е едно от местата за подобно набиране на хора, както и Нигерия. Неотдавна румънски лидер на банда бе осъден на седем години затвор, защото принуждавал жертвите си да работят в строителството и заплашвал да ги пребие до смърт, ако поискат да им бъде платено.

Дейвид Лупу, 29-годишен, привличал мъже от родината си с обещание да получават по 50 паунда на ден и добър жизнен стандарт, но ги държал в мизерни условия и конфискувал документите им. Казал на мъжете, на които давал оскъдна храна, че ще трябва да платят стотици лири за разрешителни за работа в кралството, така че те да са под негов контрол, докато двама души все пак успяват да се оплачат в Лондонската полиция.

Началникът й - детектив Мари Маршал, казва: "На жертвите са обещали работа и бъдеще в Лондон. Реалността е много различна и те са експлоатирани от Лупу, който им урежда работа, без намерението да им се плаща."

Законът за съвременното робство помага на службите за сигурност да преследват нарушителите и да извадят проблема на светло с 600 разследвания на полицията. Въпреки това Агенцията за борба с престъпността на Острова предупреждава, че бандите често успяват да се измъкнат от полицията, като променят методите си на работа, маршрутите, телефоните, SIM картите и базите.