Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма да ставам кмет на София, обичам си работата, в която влагам цялото си сърце

„Социалната система, освен от пари, има нужда и от реформа – това не е популизъм, а ефективност”, заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Миналата седмица омбудсманът беше обвинена, че използва протеста на майките на деца с увреждания за политически цели и евтин пиар. Още тогава Манолова обяви, че е готова да се оттегли от поста си, стига законите в помощ на хората с увреждания да бъдат приети.

„Едната страна на проблема е, че майките са непредставителни, че протестиращите майки не са тези, които да казват колко да струва един самолетен билет, че трябва да се засрамят и да си приберат децата, че се финансират отвън и затова са на протест, че са проблем, който трябва да бъде решен от социалния министър и да ни се махне от главата. Всичко се свежда до това колко лоши са майките и колко лош е омбудсманът”, припомни конфликта Манолова.

Тя е категорична, че проблемите на майките с увреждания са над всичко за нея и е готова да освободи поста си.

„Продължавам да се боря за тези закони. Това са три закона, които трябва да решат проблемите на една част от българските граждани”, каза Манолова.

Президентът на „Подкрепа” се извини на хората с увреждания

Появиха се и спекулации, че омбудсманът се готви за кандидат кмет на София или президент.

„Вас ще видим ли, г-н Хекимян, в ролята на кмет или на президент? И аз също си харесвам работата, но работата, в която влагам цялата си енергия и сърце, оказва се, че с нея не съм част от решаването на проблема, а съм част от проблема”, каза Манолова.

По думите ѝ до момента няма нито един сериозен аргумент срещу законопроекта за хората с увреждания. Манолова подчерта, че не трябва да има противопоставяне на групи между хората, защото това руши морала и човещината в обществото. Нейните очаквания са били всички да седнат около една маса и да се чуят конкретни аргументи, а не лични нападки.

„Според експертите на социалното министерство ще са необходими още 105 млн. лв., за да получат 77 хил. души асистентска услуга. В момента 169 млн. лв. се дават, за да се получава добавка за чужда помощ в размер на 90 лв. и асистентски услуги има само за 11 158 души. Тук искам да кажа, че влизам в положението на финансовия министър – всички му искат пари. Това, което той трябва да разбере е, че с парите, които и без това се дава, могат да се осигурят асистентски услуги на пъти повече хора”, категорична е Манолова.