Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам.-министър Росица Димитрова  СНИМКА: Йордан Симеонов
Зам.-министър Росица Димитрова СНИМКА: Йордан Симеонов

Заподозряха грантаджийски организации зад майките на децата с увреждания

Национално представителните организации на хората с увреждания поискаха освободената зам.-министърка на социалната политика Росица Димитрова да се върне на поста си. "По елементарен и популистки начин тя бе освободена. Ние сме против приемането на оставката й, защото няма грам вина, а работи активно по проблемите на хората с увреждания", каза председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

"Национално представителните организации на и за хората с увреждания категорично искаме механизъм,чрез който нуждаещите се деца и лица с увреждания да получат подобаваща подкрепа, чрез осигуряване на асистентка услуга. Това обаче трябва да е за всички хора с увреждания", каза Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет. Тя бе категорична, че проектът на Закон за личната предлага само една услуга, при това помощта е само за 77 хил. човека. Припомни, че в момента се работи по Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги. В тях трябва да се разпише и личната помощ.

При национално представителните организации са постъпили сигнали, че грантаджийски организации стоят зад протестите на хората с увреждания. " Имаме сигнали, че международни организации са финансирали проекти, с които са финансирани протести", каза Стоименова. Тя обясни, че ще направят проверка и сигналите ще се предадат на компетентните органи.