Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЩОМ ИСКАМЕ ГАРАНЦИИ, ЗНАЧИ Е ВРЕМЕ ДА СВАЛИМ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА. МАКЕДОНИЗМЪТ ЗАГУБИ БИТКАТА ЗА АНТИЧНОСТТА, НО ПОЛУЧИ НОВА ЕНЕРГИЯ В БИТКАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ.

"Битка срещу България" наричам новосъздадената ситуация при която утвърждаването на държавата "Северна Македония" може да става само чрез кражба и преиначаване на българската история. Пресен е примерът, когато Македонската академия на науките и изкуствата направи огромен проблем от две стихотворения на македонски поет, в които той бе споменал и дал за пример на младежите от своето време – 40-те години, Раковски, Левски, Ботев, Паисий и "златния век" на цар Симеон. Македонците крият повече от 70 години тези две творби и не разрешиха тяхното издаване, дори и след подписването на договора за добросъседство между България и Р Македония. И тук става дума само за две стихотворения! Но едното от тях е с показателното заглавие "Народът" . През 40-те години, т.е. само преди 70 години, дори младите поети са били наясно, че българи и македонци са ЕДИН НАРОД. Според комунистическата доктрина на македонизма българи и македонци са различни народи. Старобългарските писмени паметници са всъщност македонски писмени паметници. Българските възрожденци - будители са всъщност македонски "преродбеници". Сега зад тези им тези вече ще стои и международен договор. Не случайно и Владимир Путин миналата година заяви, че "руската азбука е дошла от македонска земя". Не случайно и македонския премиер Зоран Заев заяви преди два дни: "„Имаме вековно решение. (...) Македонски език, македонски народ, македонец, македонка, защитен и гарантирани веднъж завинаги." И нарече македонска гордост Кирил и Методий.

Според доктрината на македонизма македонският народ е исторически формиран различен народ от българския народ. Така ще дойде ден и той не е далеч, когото не македонците, а ние ще трябва да доказваме на международната общност що за народ сме били и сме днес. Защото с гръцко.-македонския договор Скопие получава възможността да се самоопредели и идентифицира като различен южнославянски народ и култура от българския народ и култура. И не само днес, но и в миналото.

Не знам дали днешните български политици схващат сложността и сериозността на проблема.Те се хванаха за опашката на понятието "обща история", заговориха за "нашите народи", но явно не схващат, че обща история може да има само ОБЩ НАРОД. Да, Р Северна Македония ще стане член на НАТО, а след 7-8 години и член на ЕС. И това е много хубаво,прекрасно дори. Но въпросът как ще защитим своето българско минало остава. И ще става все по-труден за решаване. А историята на един народ, неговото народностно и национално самосъзнание, би трябвало да стои най-високо в ценностната му йерархия.

*Коментарът е от фейсбук