Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Дарик радио питат за имената на участвалите в комисия "Попов 15 (наричана за краткост "поп") и лишила актьора Филип Трифонов от пенсия отпускана за творци с особени заслуги към българската култура. От Министерство на културата отказват подобна информация, позовавайки се на Закон за опазване личните данни. Източник "Дарик" А.Д .

ОТВОРЕНО ПИСМО До Комисия „ПОП “ в МК, подбрана да решава „Кой-кой е“ в българското кино.

Уважаема комисия, С излъчването на филми с мое участие напоследък : “Изпит“, „Преброяване на дивите зайци“, „Оркестър без име“, “Момчето си отива“, „Не си отивай“, БНТ няма за цел да ревизира Ваша преценка за приноса ми в българското кино-изкуство. От край време , Националната ни телевизия по този начин отбелязва годишнини на бележити наши киноматографисти. Но решението Ви да не получа така създадената po закон „персонална“ пенсия, ме върна към преживяно в миналото събитиие. Нещо като „дежа вю“ от 1973 год., В зданието зад „Лъвов мост ( известно и като „Дом на терора“) бяха наредени гишетата за издаване или по-точно за подаване на документи за издаване на „задгранични паспорти“. 26 годишен, с няколко главни роли в киното, с годеница във Франция и покана да и гостувам в Париж ! След всички саги около подаване, чакане, писане и попълване на документи…Цивилна жена-генерал ми обясни, че нямам право да пътувам до френската столица след като с поканителката-годеница не сме кръвни роднини! “Защо не го напишете това някъде, да не си губим времето да пишем документи“? – попитах... “Как може да говорите така бе другарю“ – само дето не рипна връз мен генералката (вероятно баба на някой от членовете на вашата комисия) . „Ами как да станем кръвни роднини, като не ме пускате да се видим“- може би трябваше да и кажа. Та и Дарик радио сега, като питат кой как, от вас се казва ( не какъв му е ДС псевдонима) , нито искат да злоупотребяват с партийната принадлежност на баба ви, нито с броя на червените кръвни телца в хемоглобина на личния ви лекар. От Дарик искат да Ви питат: „Защо не напишете някъде в сайта си, че “персонална“ пенсия се издава само за бившите „народни“ , „заслужили“ и членове на БКП- артисти?

Скъпи деца и внуци на другари и другарки,

От „авторски права“ за излъчен филм получавам средно по 25 лева, а като носител на ордените: ЗЛАТЕН ЛЪВ (огърлие), ЗЛАТНО ПЕРО“ (на закопчалка), ЗЛАТНА КНИГА (на копче), а до скоро и ЗЛАТНА КОРОНА (на зъбче), аз от злато не се вълнувам, та камо ли от пенсия и то персонална! Важното е, да сме здрави, за да ни отказвате .

С уважение: Филип Иванов

08.06.2018 г. България

P.S. На 14.06. операторът Радослав Спасов (на снимката зад камерата) навършва 75 години и в БНТ в неделя от 15;55 отново ще излъчи от "Шарен свят" новелата "Изпит"

*Коментарът е от фейсбук!