Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Русия не е решавала да напусне Г-7 и би се радвала да посрещне нейните членове в Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос за изказването на американския президент Доналд Тръмп, че Русия е трябвало да бъде поканена на среща на седемте в Канада, предаде Ройтерс.

"Не сме (избирали) да напуснем, нашите колеги в един момент отказаха да идват в Русия, ръководени от известни съображения. Заповядайте, ще се радваме да видим всички у нас, в Москва", каза Путин пред репортери на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, педаде БТА. 

В петък Тръмп заяви, че Русия е трябвало да участва в срещата на върха на Г-7 в Канада в края на тази седмица - идея, която дори Москва сякаш отхвърли с изявлението си, че се е фокусирала върху други формати, отбелязва Ройтерс. Русия беше извадена от Г-8 заради анексирането на Крим преди четири години.

Путин обаче добави, че общата покупателна способност на оглавяваната от Русия и Китай ШОС надхвърля тази на Г-7. В Г-7 сега влизат САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Италия, Франция и Германия.

Руският президент заяви, че според него е важно да има среща между него и Тръмп, както и че тя може да се състои, когато САЩ бъдат готови.

Путин нарече просто празни приказки обвиненията на Г-7 срещу Русия, предаде Асошиейтед прес. Той каза, че комюникето на Г-7, в което Русия е обвинена в дестабилизиращи действия, почива на "неубедителни" аргументи, точно както е било с твърденията за руско участие в отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

"За пореден път не беше казано нищо конкретно", заяви Путин. По думите му е време да се спре с "приказването" и да се премине към решаване на истинските проблеми.

Великобритания обвини Русия за отравянето през март на Скрипал и дъщеря му в Солсбъри с нервнопаралитично вещество. Москва категорично отрече обвиненията. В продължение на седмици двамата Скрипал бяха в критично състояние, след което се възстановиха.