Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изследват за болести кравата, която прекоси границата със Сърбия 

Кравата Пенка, която избяга в Сърбия през ГКПП Олтоманци, в понеделник бе изследвана от нашите ветеринари. Резултатите от кръвните проби ще покажат дали да бъде умъртвена.

Пенка избяга в Сърбия, вероятно подплашена от вълк. Край Босилеград била открита от сърбин, който

две седмици се

грижил за нея,

докато открият стопанина ѝ в кюстендилското с. Копиловци.

Преди дни Пенка, която е бременна и до месец ще роди, е била предадена на собственика ѝ Иван Харалампиев. Заради това, че е излязла в страна извън ЕС, тя трябва да бъде умъртвена.

Случаят беше отразен от френски, немски, английски, руски и дори индийски медии.

В защита на кравата се обяви евродепутатът от консерваторите Джон Флаг, който изпрати писма до редица европейски институции. Той твърди, че в случая

прагматизмът

трябва да

надделее над

стриктното

спазване на

правилата

Започната била и петиция до Европейския парламент да се направи изключение за Пенка.

След връщането ѝ у нас кравата е в изолатор и под възбрана.

“Тя е в самостоятелно помещение, обработенa е с противопаразитни препарати. Днес взехме кръвни проби за изследване за заразен дерматит, ку-треска, злокачествена катарална треска, син език. Направено е и алергично изследване”, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.

Пробите обаче били взети в отсъствието на собственика, който се притеснява да не бъдат манипулирани и да се стигне до убийството на Пенка. “Откъде да знам, че няма в лабораторията да ги подменят”, заяви в понеделник Иван Харалампиев.

Европейските правила предвиждат лош край за кравата Пенка, но страната ни ще търси изключение в тях, за да спаси животното от умъртвяване. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов, който коментира случая пред журналисти.

Министърът обясни, че в момента води разговори по казуса с шефа на агенцията по храните Дамян Илиев.

“Хубаво е да се направи изключение, каза Порожанов и добави: “На пръв поглед дребен проблем, но е много съществен от гледна точка на хуманното отношение”.

Министърът потвърди, че

кравата Пенка в

момента е под

карантина,

извършват се изследвания, за да се види дали няма някакво заболяване. “По европейски правила всяко нерегламентирано влязло животно от страна извън Европейския съюз трябва да бъде с лош край”, каза Порожанов.

“Виждате, че общественото мнение е доста сериозно притеснено”, добави министърът.

Според него вероятно има и други заблудили се животни, тъй като на границата няма мрежи.

“Дейли телеграф”: Спасете бременната Пенка от безсърдечните власти в ЕС

"Свобода за Пенка” и “Спасете бременната крава от безсърдечните власти в ЕС” - с такива заглавия медиите на напускащата европейската общност Великобритания отразяват случая с българската крава, избягала в Сърбия.

Казусът с животното, което трябва да бъде убито, защото собственикът му

не може да си

позволи карантина,

привлече вниманието на всички европейски медии.

Британският вестник “Дейли телеграф” дори организира петиция в Брюксел за спасяване на Пенка.

Пред германския “Зюддойче цайтунг” пък българските власти изрично подчертават, че все още не е издадена смъртна присъда над Пенка и случаят ѝ се разглежда.

Вестникът припомня, че подобни бягства на животни в съседна държава често се превръщат в

междудържавен

проблем

Така например 10 косовски крави избягали в сръбското село Тръстена миналата година и сърбите ги поставили под карантина, което веднага повдигнало въпрос от страна на Косово дали решението означава, че Белград ги е признал за отделна държава?

Вестник “Билд” пък дори праща специален кореспондент при собственика на Пенка Иван Харалампиев в Копиловци.

“За мен убийството ѝ ще е катастрофа!”, казва той пред вестника. Кравата струва 1600 лева, а в Копиловци средната месечна заплата е 300 лева, уточнява “Билд”.