Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близките на Вапцаров ще съдят продуцентите на Антонина, която изпя негови стихове в чалга ритми Изпълнителката Антонина Илиева е родом от Враца.

Певицата рецитира “Прощално” на големия

поет, за да накара хората да се замислят

за табутата в обществото

Протестно писмо срещу чалгапевицата Антонина и нейните продуценти ще бъде внесено днес в парламента, съобщи пред “24 часа” племенницата на поета Мая Вапцарова. В него има призив Министерството на културата и Съветът за електронни медии да спрат клипа на Антонина “Табу”, в който тя рецитира стихотворението “Прощално” на Никола Вапцаров на фона на попфолк ритми. Има и искане екипът, направил песента и видеото, да бъде даден под съд. Писмото се внася от певицата Веси Бонева, а Мая Вапцарова е поканена да присъства лично.

“Както и да се казва певицата, не се е допитала до никого от нашето семейство. За мен беше много по-жестоко това, че на светлия празник 24 май тази песен бе пусната като поздравление”, каза пред “24 часа” Вапцарова. Преди да предприеме мерки срещу песента и евентуално да заведе дело, тя ще изчака реакцията на парламента.

“Певицата не е за съд, тя е само изпълнител. Екипът трябва да бъде съден. Както тръгва, поезията на Вазов и Ботев, че и тефтерчето на Левски може да стане чалга. Защо дават Вапцаров на изпит, след като става за чалга песни? Не забравяйте, 13 души са носители на Световната награда за мир. Пикасо, Пол Робсън, Вапцаров”, добавя Мая Вапцарова.

Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида.

Това е текстът на “Прощално”, едно от най-нежните стихотворения на големия поет, посветена на съпругата му Бойка Вапцарова. Именно него Антонина рецитира на фона на чалга ритми. Героите във видеоклипа са мъж и жена. Двамата са полуголи през цялото време, като той лежи, докато момичето е подпряло глава върху скута му, или я гледа, докато тя предизвикателно му танцува.

“Пошлост или провокация?”, този въпрос си задават хората, които са видели песента. Съдейки по коментарите към видеото, везната се накланя към пошлостта. Вапцаров би се обърнал в гроба, е най-често срещаното мнение. Но има хора, които търсят по-дълбок смисъл. Един от коментарите гласи: “Заглавието подсказва замисъла.

Табу е да смесиш

класическо

произведение

с люта чалга

Навремето имаше критика и към Петра - “Котаците и маците”, която беше политическа сатира по стихове на Гео Милев, изпята от фолкаджийка.”

“Проектът има за цел да накара всички нас да се замислим за табутата в обществото ни. Има ли такива и защо”, казва Антонина в свое интервю по Нова тв.

Не смята мелодията за проблем, защото не е по-различна от тази на обикновените попфолк парчета. “Ако бях направила същата песен под съпровод на пиано и цигулка, щеше ли да има проблем?”, пита певицата.

Неслучайно избира стихотворението “Прощално” на Вапцаров. “Написал го е в ареста точно преди да го обесят. В него, освен че има много любов, мисля, че има и много страст”, обяснява тя.

Затова си позволява

да вплете в

клипа тънка

еротика, а не

порно елементи,

както ги описват зрителите.

“През годините съм създала много проекти, с които засягам обществени проблеми, като ги пародирам. Карам хората, докато се забавляват, да мислят за доста сериозни неща”, казва певицата.

Тя пише сама текстовете на парчетата си, като повечето от тях иронизират проблемите на модерното общество. Песента ѝ “Шматка” се превръща в хит преди няколко години точно заради текста, осмиващ златотърсачките.

Не ме огря.

А този мъж ми обеща

едни неща.

Получих друго през нощта.

Красива бях,

пари така и не видях.

Антонина от малка обича да чете поезия. Когато е едва 10-годишна, публикуват първото ѝ стихотворение във врачански вестник. Към първия си самостоятелен албум “Дали си струва”, който излиза през 2010 г., прибавя специален подарък - стихосбирка с 26 нейни стихотворения.

Антонина е родом от Враца. Завършва средно образование със специалност “Хореография” - народни танци. През 1998 г. печели конкурса “Мис Враца”, а малко по-късно и “Мис Аугуста” - Монтана. Участва и в конкурса “Мис България”, където печели второ място.

Паша Христова печели награда на “Златният Орфей” с песен по текст на Вапцаров

През годините немалко изпълнители и композитори са правили песни по стиховете на Никола Вапцаров. Сред най-популярните примери са Маргрет Николова и Паша Христова с “Пролет моя”. През 1971 г. Паша Христова се явява на конкурса за песни “Златният Орфей” с песента “Пролет моя” по текст на Вапцаров, музика Йосиф Цанков и аранжимент на Георги Робев. Парчето печели трета награда, но става по-популярно в изпълнението на Маргрет Николова.

Композиторът Димитър Янев пише музика по няколко от стихотворенията на Вапцаров. Наричан е Градевския Моцарт и Пиринския Орфей заради многото шлагерни хитове, които създава. Под композиторския му подпис и текстовете на Никола Вапцаров са песните “Имам си родина” в изпълнение на Стоянка Колева и “Хайдушка” в изпълнение на фолклорна формация “Перун”. Освен тях Янев е правил песен и по “Аз съм българче” на Иван Вазов. През 1981 г. Мая Нешкова пък записва “Песен за Вапцаров”. Шлагерът е по текста на Георги Севеклиев и музика на Кирил Икономов.

“Песни пеят, пеят за Вапцаров

и от север, и от юг, отвред!

Пролетта е в твоята България -

бялата, жадувана от теб!”.

Това е част от припева на песента.

В интернет се правят и много любителски клипчета по стихове на Вапцаров с красиви пейзажи и снимки и лирична музика. Пускат се в каналите за видеоразпространение и имат по няколко хиляди гледания.

Коментара ()

Вашият коментар