Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин посреща Радев
Путин посреща Радев

Сталин започва строителството на “Бочаров ручей”

Заради проблемите с паметта си той заповядва “ремонтирането на най-ценния инвентар - хората, да се издигне на нужната висота”

При Елцин шампанското се ляло като из ведро

Резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи, в която Владимир Путин прие първо Ангела Меркел, а на 22 май и президента Румен Радев за около 3 часа, е любимата на руската власт. Именно на скритото зад буйна растителност в курорта на Черно море имение миналата година през ноември бе посрещнат Реджеп Ердоган.

То е официална вила за почивка на държавния глава на Русия. Разкошният комплекс е разположен на 4 декара в района на Ново Сочи, на брега на малка рекичка, от която произлиза името на резиденцията. Тя пък идва от фамилията на земевладелец отпреди революцията.

За първи път в "Бочаров ручей" отседнала делегация на висшия партиен елит на СССР през 30-те години.

Каква е предисторията

През 1923 г. Сталин се оплакал от проблеми с паметта си. Притеснявала го и лявата ръка. Тръгнал на минерални бани първоначално в предреволюционни курорти. После специално за него започнало строителството на нов палат.

Тогава Сочи изглеждал ужасно - храната била лоша, навсякъде било мръсно. Според секретаря на президиума на ЦК, пълномощник по курортите, Авел Енукидзе "не минава

нито един ден, в който да не чува ругатни от другарите

заради изпращането им в Мулатка, Форос, Тиселяи, Сочи и др.".

Идеята да се построи лична вила възниква заради недоволството от обслужването на висшата номенклатура. Инициативата е на народния комисар по военни и морски работи Климент Ворошилов през 1934 г., който смятал, че лечението на висшите ръководни другари е под всякаква критика. Сталин разпоредил "ремонтирането на най-ценния инвентар - хората, да се издигне на нужната висота".

Така се появява идеята да се построят 40-50 отделни вили с 3-4 стаи и удобства за семействата на съветските другари. За архитект е избран М. И. Мержанов.

Жителите помнят как Ворошилов често се мяркал по улиците на града. Вървял бързо пеша, така че ординарецът с коня му го догонвал.

Молотов пък не слизал от автомобила.

На 22 октомври 1938 г. по време на сталинските репресии именно във вилата на Ворошилов в "Бочаров ручей"

е арестуван маршал Василий Блюхер,

участник в революцията и впоследствие военен министър на СССР. През 1955 г., след смъртта на Сталин, първоначално изградената вила е реконструирана от арх. Василий Егорович Шашков. Озеленяването на парка пък е било поверено на агроном-декоратора С. И. Венчагов.

Никой от наследниците на Бащата на народите в КПСС не искал да прекара и ден в многобройните му кавказки вили. Затова решават да преустроят дачата в Сочи.

Преди революцията същото място е било

любимо и на руските аристократи

Княз Юсупов, граф Сумароков и други богати господа са притежавали големи парцели земя в района. Смята се, че микроклиматът е уникален и помага за оздравяване от много болести.

Комплексът включва хотелска част с лечебни спа процедури, два басейна, яхтено пристанище за президентския катер "Кавказ", вертолетна площадка, закрит плаж само за отбрана публика, фитнес и висока ограда. Пази я Федералната служба за охрана, която е аналог на българската НСО.

От 1960 г. там започват често да ходят на почивка висшите съветски ръководители - Никита Хрушчов, Леонид Брежнев, Михаил Суслов. Там са летували и лидерите на соцстраните. Гост през 70-те години е бил Йосип Броз Тито, оглавявал Югославия.

В прочутата вила в Сочи са се състояли срещите на всички президенти на Руската федерация в по-късни години.

След разпада на Съветския съюз

другите две дачи

на Черно море -

в Пицунда и в Крим,

попадат в границите на Грузия и Украйна. Така че "Бочаров ручей" остава единственото правителствено имение на морския бряг и става официална за президента на Русия.

Сочи бил любимо място за почивка и на Борис Елцин. Според слуховете тогава шампанско се е разливало в промишлени количества. Любимият спорт на Елцин бил тенисът. Затова освен бълбукане се чували и ударите на топката от корта.

"Бочаров ручей" е многофункционална. През лятото е близо до морето, а през зимата

Путин често отлита от вертолетната площадка

до Красна поляна - курорт над Сочи, където кара ски.

Резиденцията се охранява по вода от гранични патрулни лодки, а от града е отделена с две големи огради.

Първата е от стоманобетон и обхваща по-голяма площ около парка на дачата. Втората представлява метална решетка.

Между оградите са насадени череши, сливи и праскови.

А през 2014 г. специално за Владимир Путин е построена административна сграда за официални срещи, където именно бе приет Румен Радев.

Четете още:

Десислава Радева до генерала в Болшой театър, облечена в черно и бяло

Радев отиде в Москва като подгряваща група на Борисов

Радев при Путин, но той чака Борисов

Бочаров ручей
Бочаров ручей
Путин и Медведев
Путин и Медведев
Резиденцията отвисоко
Резиденцията отвисоко
Путин и Медведев наблюдават как готвача върти пържоли на барбекюто.
Путин и Медведев наблюдават как готвача върти пържоли на барбекюто.