Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спасилият се от Аушвиц треньор Бела Гутман омагьосва отбора си, след като шефовете му отказват увеличение на заплатата.

Ах, какъв само финал е това! Оттогава са минали повече от 5 десетилетия, но пак си заслужава да видиш архивните кадри от мача. Великият Пушкаш вкарва два бързи гола за "Реал" (Мадрид), но Агуас и Кавем изравняват за "Бенфика". Феноменалният унгарец оформя хеттрика си в 39-ата минута, но след това "орлите" са пълни господари на терена и печелят с 5:3.

Португалският гранд спечелва КЕШ за втора поредна година, след като 12 месеца по-рано (1961) е триумфирал 3:2 в друг зрелищен сблъсък с "Барселона". Футболистите са посрещнати като национални герои в родината си, а техният треньор е носен на ръце по улиците на Лисабон. Наставникът от еврейски произход Бела Гутман има пълно основание да се чувства като истински бог. Той е извършил истинска революция в тима си, гонейки старите и уморени коне за сметка на пълни с мечти и идеали младоци. Рискованият ход е дал невероятен резултат и "Бенфика" гази в Португалия и в цяла Европа.

Та какво по-нормално от това треньорът революционер да си поиска по-висока заплата от шефовете. Две поредни години триумфира в най-силния клубен турнир на Стария континент и установява пълна хегемония в португалското първенство. Гутман е убеден, че ще получи празен чек, върху който сам да изпише заплатата си. Но е жестоко разочарован. Босът любезно му отговаря, че повече пари няма да има и съветва своя подчинен да си наляга парцалите и да продължи все така упорито да се грижи за благото на отбора.

Роденият в Будапеща специалист направо не може да повярва, че са му отказали заслуженото повишение на месечното възнаграждение. В душата му се надига ураган, който може да надмине по размери легендарната буря на Юпитер, известна още като Голямото червено петно и бушуваща повече от 150 г. на газовия гигант.

Гутман е толкова бесен, че призовава на помощ всички тъмни сили, познати на суеверната част от човечеството, и изрича своето прочуто проклятие: "Напускам, а вие знайте, че "Бенфика" няма да спечели европейска купа още 100 години!". Думите му предизвикват единствено ироничните усмивки на хората, които са си позволили да го обидят толкова жестоко. Ще минат 10 години и усмивките ще избледнеят. Ще се изтърколят още двайсет, трийсет, а след това и 40 години и наследниците на алчните шефове ще бъдат принудени да признаят – проклятието наистина действа.

Бенфика ще изгуби невероятните 8 европейски финала, последният от които беше през 2014 г., когато "орлите" загубиха финала за "Лига Европа" от "Севиля".

Тъжната история на португалците, които вече 56 години са без трофей от европейските клубни турнири, стана особено актуална тези дни, когато се заговори за проклятието, тегнещо над "Левски". "Сините" тотално надиграха "Славия" във финала за Купата на България, но така и не успяха да отбележат гол за 120 минути. След това дойде звездният момент на вратаря Георги Петков, който разби мечтите на бившите си съотборници в тима от "Герена".

"Прокобо мръсна, върви на майната си!", възкликна в ефир популярният спортен журналист и върл фен на "Левски" Томислав Русев. Думите му моментално възбудиха духовете на "сините" привърженици по темата – има ли наистина прокоба, която да тегне над "Левски". Уж безпристрастната статистика надува платната на хорските суеверия.

Вече 9 години тимът от "Герена" не може да спечели трофей в България, въпреки че се смениха и клубни босове, и треньори, и десетки футболисти. Който и да дойде, се проваля в мисията си да върне "Левски" по пътя на победите, които водят до мечтания момент с вдигането на купата, фойерверките и скандиранията на щастливите фенове.

След загубата от "Славия" изпълнителният директор на "сините" Красимир Иванов не успя да скрие разочарованието си и се закани той и колегите му да потърсят тоталната промяна, за да бъде софийският клуб отново страшилище за останалите отбори в България.

Но какво може да се направи, ако наистина има черна магия, която размеква краката са скъпоструващите наемници на "Герена". И като казахме "бездушни и футболно неграмотни чужденци", някой може да прозре,че проблемите на "Левски" през последните 10 години се дължат единствено и само на лоша трансферна политика и куп други грешки, довели до поредица от катастрофи. Само че такова обяснение на "сините" провали въобще не звучи чак толкова вълнуващо. Много по-интересно е да обвиниш жестоката съдба за всички разочарования и сълзи, които застигнаха феновете през последните 9 години.

Привържениците на "Бенфика" дори не биха си и помислили да отрекат, че са жертва на изключително кораво проклятие. Как ли не го бориха, какви ли не контрамагии не му предлагаха. То обаче не се дава и чака да му изтече 100-годишната давност. Самият Бела Гутман се връща след години отново да ръководи "Бенфика", но сам пада жертва на собствената си магия.

Отборът му хич не върви добре в евротурнирите и Гутман напуска след известно време, без да постигне нещо значимо. След пет загубени финала на помощ на португалския гранд се притичва най-голямата му звезда за всички времена Еузебио.

През 1990 г. "Бенфика" отива във Виена да играе финал за КЕШ с италианския гранд "Милан". Именно в австрийската столица е погребан и треньорът Гутман, отишъл си от този свят през 1981 г. Черната перла отива на гроба на Гутман, за да му се помоли от отвъдното да развали собственото си проклятие. Не се получава и "орлите" губят с 0:1 поредния си финал в Европа.

Самият Гутман има достатъчно интересна съдба и без да бъде намесван в най-известното футболно проклятие в историята на най-популярната игра. Неговият жизнен път можел да приключи още по време на Втората световна война, когато е погнат от нацистите. По време на унгарския холокост Гутман се крие на тавана в къщата на своя зет, но все пак е заловен и пратен в трудов лагер. Подготвят го за еднопосочна екскурзия до лагера на смъртта Аушвиц, но в последния възможен момент Гутман успява да избяга със свой приятел и така се спасява от сигурна смърт.След войната той ръководи какви ли не отбори, а често вместо с пари му плащат с хранителни продукти.

През годините унгарецът си спечелва славата на цапнат в устата твърдоглавец, който въобще не цепи басма на началството. Още като футболист го викат в унгарския национален отбор за олимпийския футболен турнир в Париж през 1924 г. Младият Гутман е ужасен от лошите условия в хотела, където са настанени "маджарите", и вдига грандиозен скандал.За да докаже правотата си, играчът носи на шефа на унгарския футбол два мъртви плъха, които е намерил в стаята си. Великият треньор приключва да се занимава с футбол през 1974 г., но до края на живота си е търсен от фенове и медии да разказва за легендарното си проклятие.

Много след смъртта му феновете на "Бенфика" съвсем не на шега молят шефовете на клуба да се свържат с наследниците му и да им дадат парите, които Гутман си е поискал под формата на заплата и бонуси през 1962 г.

Четете още:

100-годишното проклятие отново спря "Бенфика"