Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

240 хил. лева на ден глоба за фирмата, ако забави ремонта

Ремонтът на столичната ул. “Граф Игнатиев” ще започне на 7 май и ще продължи до средата на октомври. През това време няма да се движат трамваи през участъка, а движението на автомобили в района ще е затруднено. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи проекта за реконструкцията.

Няма обаче да се затапи цялото каре - общината оставя за догодина ремонтирането на улиците “Шишман” и “Шести септември”.

Работата по ул. “Граф Игнатиев” започва първо в отсечката от ул. “Алабин” до пл. “Гарибалди”, който също ще бъде ремонтиран. След това майсторите ще продължат до бул. “Христо и Евлоги Георгиеви”, пл. “Славейков” и на градинката около храма “Св. Седмочисленици”.

Заради строителството се спира трамвай №18, за сметка на това ще се пуснат повече мотрити по линията на №4. Трамваите с номера 10 и 12 се обединяват в една линия. Тя ще се движи от жк “Западен парк” по маршрута на трамвай №10 до бул. “Витоша”, ще завива към Централни хали и ще продължава по маршрута на трамвай 12 към кв. “Илиянци”.

От 7 май тръгва временен автобус - ТМ10. Той ще се движи от зоопарка през “Лозенец” до националния стадион, по ул. “Гурко” и “Алабин” до бул. “Хр. Ботев”. От там ще завива по бул. “Ал. Стамболийски” и през “Цар Освободител” ще стига до Орлов мост, откъдето ще тръгва отново към “Хладилника”.

Очакват се големи задръствания в района заради допълнителното затваряне и на преките. (Кои - виж карето долу)

Целият ремонт на зоната ще струва над 24 млн. лв., като 18 млн. са по ОП “Региони в разстеж”. Ще се сменят ВиК мрежата, релсите, тротоарите, поставя се ново обзавеждане. Пазарът за зеленчуци вече няма да го има, а този за книги ще се обнови. Всичко трябва да приключи за 300 дни. За забавяне санкциите ще са 240 хил. лв. на ден, обяви Фандъкова. А за некачествена работа глобата ще е до 5% от стойността на договора. Всички дефекти, появили се в гаранционния срок от 8 г., ще отстранява изпълнителят за своя сметка.

Кои преки се затварят от понеделник

Заради мащабната реконструкция от понеделник до 9 юни се затваря за движение ул. “Граф Игнатиев” в участъците от ул. “Алабин” до пл. “Джузепе Гарибалди” и от ул. “Солунска” до ул. “Георги Раковски”.

Колите няма да се движат и по ул. “Иван Денкоглу” в участъка между “Ангел Кънчев” и “Граф Игнатиев”.

Затворено ще и по ул. “Княз Александър I” между “Стефан Караджа” и “Граф Игнатиев”, както и по “Солунска” в участъка от бул. “Витоша” до ул. “Христо Белчев” и от “Христо Белчев” до “Ангел Кънчев”.

Кръстовищата обаче ще бъдат оставени отворени, като ремонт по тях ще се прави на следващ етап.

Стеснения ще има по “Алабин”.

Заради ремонта ще се обърне движението по еднопосочната ул. “Иван Денкоглу” в участъка между “Христо Белчев” и “Цар Асен I”, както и по ул. “Д-р Георги Вълкович”.