Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точно в 22,50 ч. на 30 април, когато започна излъчването в "Господари на ефира" на репортажа за обръчите около кмета на Червен бряг и обществените поръчки, токът спря в града и още няколко села в общината. Как така стана? Върхът на цензурата."

Това каза пред "168 часа" бившият пиар на общината Христо Гешов. По думите му няколко дни преди това той обявил в своя фейсбук профил участието си в телевизионното предаване и причината, поради която ще се появи там. Реклама имало и в национален ефир, която не убягнала на кмета

Данаил Вълов

и хората от града

В деня на излъчването обаче неговите съграждани не успели да се запознаят с разкритията му за обществената поръчка, предвидена за така наречения топъл обяд за бедни хора.

"Печелят я винаги едни и същи фирми - разказа в предаването Гешов. - Това е въпросната госпожа Цецка Илиева. Тя е и главен счетоводител на фирмата, която се управлява от съпругата на кмета и неговата дъщеря."

Христо е сигурен, че спирането на предаването е цензура от страна на кмета.

"След края на предаването токът беше възстановен, тоест 15 минути по-късно, как става така?", пита мъжът.

Той веднага потърсил и отговор на този въпрос, а неофициално му обяснили, че важен кабел се скъсал точно тогава. Аварията

била

за кратко,

тъй като дежурните имали захранващ кабел, който можел да работи, докато се възстанови системата напълно.

"Положението е просто смешно, оправданията също са такива", казва мъжът.

Той дълго време е бил пиар на общината в Червен бряг. Започва тази работа по покана на кмета, тъй като води кампанията му по време на местните избори.

"Напуснах, защото заявих, че не мога да гледам как се извършва корупция - казва Христо. - В началото не беше така, но впоследствие нещата се задълбочиха. Обясних на кмета, че не приемам тези негови действия и той трябва да ги прекрати. Това така и не се случи."

По думите му много често върху него се упражнява цензура. Няколко пъти профилът му в социалните мрежи е бил блокиран, след като е

докладван от потребители

с фалшиви самоличности

"Случвало ми се е да се събудя сутрин и да видя как под някоя от моите снимки, които съм публикувал, е написано от непознат "Почивай в мир, приятелю" - разказва Гешов. - Някои от методите за цензура и заплашване минават много граници. Наистина засягам немалко интереси, защото постоянно правя разследвания и разкривам корупционни схеми в община Червен бряг. Това обаче се налага, когато някой забравя, че

хората

са го избрали

и са му гласували доверието си."

Христо споделя, че е направил опит да разговаря с кмета Данаил Вълов, но му обяснили, че той ще бъде в неплатен отпуск близките две седмици.

"Няма да се откажа от това, което правя - сигурен е мъжът. - Трудно е, защото няма местна медия, в която мога да публикувам разследванията си, и търся национални. Това обаче не ме спира, а напротив - мотивира ме да продължавам в същия дух. Хората трябва да знаят истината."

Четете още:

"Господари на ефира" се хвалят с победа над "Шоуто на Слави" в съда

Запалиха колата на репортерка от "Господари на ефира"