Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка пресслужба на Министерски съвет
Снимка пресслужба на Министерски съвет

Лидерите на Западните Балканите да разрешат споровете помежду преди срещата на върха между Западните Балкани и ЕС в София на 17 май, за да не поставят целия регион под риск. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата на върха по процеса „Бърдо-Бриони” в Скопие. Той и председателя на Европейския съвет Доналд Туск бяха специални гости на форума, в който участваха президентите на Република Македония Георге Иванов, Хърватия – Колинда Грабар Китарович, Словения Борут Пахор, Сърбия Александър Вучич, Черна гора Филип Вуянович, Албания Илир Мета, Косово Хашим Тачи, както и председателстващият председателството на Босна и Хрцеговина Бакир Изетбегович.

"Настоявам колегите Вучич и Тачи да решат всичките си проблеми. Достатъчно силни лидери са. Надявам се егоизмът на никого да не наделее, каза още Борисов. ТОй подчерта, че ЕС има достатъчно проблеми и няма да приеме като членове страни, които не са решили конфликтите помежду си. Премиерът изрично припомни, че на 16 и 17 май у нас ще бъдат шефове и представители на всички големите европейски банки, които ще инвестират в конкретни проекти в региона. „Другото е вече до политическия елит. Не може да слагаш целите Балкани под риск. Достатъчно силни амбиции имаме на Балканите”, коментира Борисов и призова колегите си да не се подвеждат по националистически настроения. Той даде пример със срещата между лидерите на Северна и Южна Корея. „Днес е важен исторически момент. Защо не го направим и ние. Благодарение на Доналд, нас, ЕС на 17 май иска да ни види акъла, дали ставаме за там”, допълни Борисов и прогнозира, че след 60 години историята ще изпише имената на Вучич и Тачи.

„Най-важното условие е важно първо всички да се успокоят, да се успокоят емоциите. Да бъдем по-прагматични. Това, което чувствам, е, че през последните години всички заедно отбелязахме напредък. Прищина и Белград трябва да проявят търпение. Всичко е във вашите ръце”, посочи от своя страна Туск. Той призна, че евВнимателен оптимист след обиколката си на Балканите. „Историята на Блакните, която възприемаме като безкраен хорър, може да се превърне в хепи енд. Невъзможното става възможно и то зависи от добронамереността и куража на всички”, допълни Туск.

Домакинът на срещата президентът на Македония Георге Иванов потвърди, че пътят на страната му е към ЕС и НАТО. Според него разрешаването на спора за името с Гърция може да върви паралелно с процеса по еврочленство.

Лидерите-участници във форума излязоха с обща декларация, в която призовават страните от Западните Балкани да решат противоречията, да се въздържат от националистическа риторика и от действия, които могат изкуствено да повишат напрежението и да доведат до нестабилност, да се решат спорните теми в добросъседски дух и съобразно международните норми. Участниците във форума приветстват подновяването на фокуса на ЕС върху региона. Те очакват последваща помощ от ЕС за подобряване транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на членовете на процеса „Бърдо-Бриони”. Следващата среща на формата догодина ще бъде домакинствана от Албания.