Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди да падне на 13 април т.г. от прозореца на петия етаж на апартамента си в Екатеринбург и да почине в болница, уралският разследващ журналист Максим Бородин е бил нападан от неизвестни два пъти.

На 5 април на излизане от входа на жилището си е бил ударен тежко отзад, след което е бил приет в реанимация. Преди това - през октомври 2017 г., някой мята метална тръба по гърба му.

Следствието проверява няколко версии

за

смъртта

на Бородин, вкл. за нещастен случай, но изключва версията за насилствена смърт, като се позовава на факта, че вратата на жилището на журналиста е била заключена отвътре.

Полина Румянцева, главен редактор на агенция РИА "Нов ден", в която Бородин работеше, предположи, че смъртта на колегата й може да не е случайност или самоубийство. Тя твърди, че не е имало никаква причина Максим да се самоубива.

Фактът, че едни от последните му репортажи са за загиналите на 7 февруари след авиоудара на САЩ в Сирия казаци от частната военна компания Вагнер", породи редица хипотези. Бородин разговарял с близки и колеги на военните. Разкрил самоличността на починали и действащи участници в паравоенната структура, бившата им принадлежност към ГРУ и участието им в събитията в Донбас.

Осветяването на личността на руските наемници в Сирия

може да е причина

за отмъщение,

смятат някои източници. Но тези, които познават колегата си от Урал, не бързат да свързват смъртта му с публикациите му за ЧВК "Вагнер", твърди сайтът "Свобода".

Леонид Волков, съратник на опозиционера Алексей Навални, пише в телеграм: "Всички конспиративни теории ми се струват оскърбителни и затъмняват реалния, актуалния проблем и причината за смъртта му.

Волков смята, че ако режимът е погубил Бородин, то това е по-скоро косвено. Той описва Макс като "роден разследващ журналист", който "обича да търси връзките между нещата, да покаже онова, което е скрито".

Това не значело, че е бил "отличен" журналист. "Изводите му често бяха прибързани, връзките - непотвърдени. Пишеше много глупости. Трябваше да го проверяваме. Но наистина искаше да работи по-добре и израсна. Винаги е искал да стигне до истината."

Максим Бородин участва в разследването на Волков за фирма "Аргус-СФК" на

дъщерята на губернатора Мишарин и жената на генерал Суровикин, "покорителя" на Сирия през 2010 г. "Заедно водихме много антикорупционни битки, когато бях депутат в Екатеринбург", спомня си Волков. Той твърди, че за последно се е чул с Максим по месинджъра през февруари, когато журналистът си търсел работа в Москва. Волков му казал, че няма много възможности за честни журналисти.

Според него историята на Максим Бородин не е историята за това как "режимът убива журналисти, които пишат на неудобни теми".

"Това е историята как режимът убива хиляди журналисти, като ги лишава от перспектива и ги поставя в условието всеки ден да избират между честта и хляба. "И ето още един пиещ журналист, който в празните стаи на един беден апартамент

вижда светлината

само зад ниския парапет на терасата

Неправдата убива", казва Волков.

Максим писал по много по-опасни от ЧВК "Вагнер" теми. Но не и за нещо толкова страшно и непоправимо, за което би могъл да бъде убит.

"За ЧВК "Вагнер" писаха много – защо жертва да стане един журналист от провинциална медия? Разбираемо е, че мнозина просто искат да раздуват и търсят нови престъпления на режима. Максим бе човек със своите проблеми, които биха могли да станат и причина за трагедията." – казва журналистът Фьодор Крашенников от Екатеринбург пред "Свобода".

Тимур Шафир, секретар на Съюза на журналиситте в Русия, твърди, че починалият употребявал алкохол и "вещества".

5 април 2018 г.

В същото време друга от познатите на Бородин - Паулина Андреевна, мениджър маркетинг и пиар, пише във фейсбук, че преди смъртта си Максим е бил нападнат. "На 6 и 7 април 2018 г. имах голямо събитие с гости от Москва и позвъних на Бородин, за да дойде. Той ми отговори: "Не мога, в реанимация съм".

На моя въпрос какво се е случило, дали да отида при него, каза: "Не. Всичко е наред. Просто излизах от входа на улицата и ме нападнаха отзад. Не знам кой. Разбиха ми главата." Обещах му да се видим тези дни" – споделя Паулина Андреевна.

Тя допълва: - Знам слабостите на Бородин към жените, алкохола и леките наркотици – но той никога не би се самоубил. Освен това очакваше повишение – готвеше се през май да отиде в Курган и да работи като зам.- главен редактор в някаква медия."

Паулина Андреевна се е виждала с Бородин за последен път на 30 март. "Веселихме се, пяхме караоке и аз знам, че

той нямаше планове да

се самоубие, напротив

– да расте в кариерата и да се радва на светло бъдеще." Андреевна призовава в социалните мрежи: #Новыйрегион, #4Канал: "Това е ваш колега, ваш приятел и част от семейството ви. Моля ви, разследвайте това дело."

Друг приятел на Бородин – Алексей Столяров, в коментар под този пост си спомня, че починалият в болница журналист е бил нападан и друг път - заради материал за еретичната секта в Руската православна църква на т.нар. царебожници. Тя се бори срещу филма "Матилда" и проповядва ултрадесни и антисемитски възгледи.

През август 2017 г. Максим публикува в сайта "Нов ден" разследване за сектата и разкрива, че става дума за излязла извън контрола на Московския патриарх група, която играе опасна игра. Царебожниците твърдят, че царското семейство в Русия е убито от евреи като сакрална жертва за многогодишните грехове на руския народ.

Идеологията й застрашава междуетническия мир. В своето разследване Бородин цитира източници, според които сектата получава подкрепа от бившия директор на ФСБ, днес председател на Императорското православно Палестинско общество Сергей Степашин, както и от депутати.

През октомври 2017 г. Бородин е

ударен с желязна

тръба по главата

"Пострадалият свързва случая с интервюто си за канал "Дожд", в което е говорил за скандалния филм "Матилда"", пише пише ura.news. Бородин съобщава във фейсбук, че ще се оплаче в полицията. "Видях се с Максим преди седмица. Той никога не е смятал, че този инцидент има връзка с властта" – казва Столяров.

Журналистът се обадил на приятеля си Вячеслав Башков два дни преди нападението и му съобщил, че апартаментът му е "обкръжен" от хора от силовите структури. На 11 април в 5 часа сутринта Максим ми се обади в месинджъра и с притеснен глас ми съобщи, че на балкона му има човек с оръжие, а на площадката пред апартамента – хора с маски и камуфлаж.

Смятал, че ще влязат с взлом в жилището му, щом получат разрешение от съда. Трябвал му адвокат. "Гласът на Макс беше тревожен, но не истеричен, не на пиян човек, и аз го възприех сериозно, обещах да му се обадя, когато мога, и да му кажа кой ще се заеме", казва Башков. След час Бородин му звъннал отново и с виновен глас му казва, че се е объркал и че става въпрос вероятно за някакви учения, извинява се. "Максим разследваше престъпления,

параноята

беше обяснима

Не му позвъних след това, очаквах, че ще напише нещо във фейсбук. Но не написа. На 13 април се появи информация, че Максим е намерен под балкона и е в реанимация."

Какво разказват за Максим всички общественици в Екатеринбург четете в печатното издание на "168 часа".