Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев Кадър: Би Ти Ви
Иван Гешев Кадър: Би Ти Ви

И за нас беше стрес арестът на кмета на "Младост" по този начин, но не това е унизително, а да изнудваш. Това заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев пред Би Ти Ви.

Лош късмет за нас, разследващите - защото и ние имаме семейства и никой не иска да седи пред цяла България да извършва тези действия, това е стрес и за нас. Стрес и за задържаните лица и семействата им беше, че се случи на това оживено столично кръстовище, каза още административният ръководител на прокуратурата, която се занимава с корупционните дела.

"Нямам съмнения, че е спазена буквата, духът на закона по случая. Колегите си свършиха прекрасно работата, спазиха закона от А до Я", повтори на няколко пъти той. Не сме виновни, че госпожата, заместничката й и посредникът решиха да се срещнат в центъра на София, да извикат изнудваното лице, да вземат парите и да си ги разхвърлят в едно кафене, продължи Гешев.

Обвиняемите лица могат и да лъжат, без да носят отговорност, а работата на адвокатите им е да насърчават дори подобни действия - така Гешев коментира твърденията на Иванчева, че нямало нищо описано от останалите вещи в колата, че при ареста директно са се насочили само и единствено към въпросния кашон с парите.

Бях 15 - 20 минути след това на мястото, за да видят колегите ми, че съм с тях, обясни Гешев. И аз, и цяла България можа да види как започна претърсването - от предна лява врата, с описване. И след около час, час и половина се намери този кашон, в който се оказаха парите, посочи той. Именно затова процедурата е толкова дълга, всичко се описва, обясни Гешев.

Каквото и дейстие за преместване на колата или лицето да влезе вътре, после да си описват, не става по закон, обясни отново той. Не аз и не разследващите избраха да се случи на това място, повтори в отговор на въпрос можеше ли да се запази достойнството на Иванчева. Не това е унизително, унизително да изнудваш инвеститори, да не си изпълняваш служебните задължения, тези пари да не влизат в ремонти, асфалти и пенсии.

В постановлението пише, че парите са предадени на 2 април, а подкупът е поискан на 13-и - къде циркулират през това време, пита адвокатката на Иванчева. Това не е вярно, заяви Иван Гешев.

Всякакви теории на конспирацията има, няма лоши да се дава трибуна на адвокатите, но за разлика от прокурора и съдията те нямат задължение да изясняват обективната истина, а трябва да си изработят хонорарите. "Ръцете на Иванчева светят, свети й и по тялото, и части на колата, точка", отсече шефът на Специализираната прокуратура по адрес на твърденията на защитата на Иванчева, че свети само малка повърхност отстрани на дланта й.

"Насила й ги дадохме, насила се водят 2 месеца разговори?" - така Гешиев отговори може ли Иванчева да е "сготвена". Добре, насила ти ги предлагат, а ти защо ги взе, попита още той.

Парите са веществени доказателства по делото и се съхраняват в хранилището на специализираната прокуратура, увери Гешев в отговор на различни слухове как били върнати на бизнесмена Ваклин. Странна държава сме, симпатизираме на нарушителя, коментира още обвинителят.