Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция много ясно и категорично още в първия момент подкрепи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дори приветства операцията.

"Смятаме за оправдана и правилна съвместната операция. Не е възможно да бъдат оставени без отговор химическите атаки, извършени от режима на Башар Асад. Съвместната операция е важно послание към сирийския президент", заяви турският държавен глава, предаде БТА.

На фона на нападките в последно време от страна на Анкара към администрацията на Тръмп относно Сирия и близостта на Ердоган с руския президент Владимир Путин, изявлението му може и да е прозвучало изненадващо.

Турция е една от първите страни, които още в самото начало на конфликта в Сирия се обяви решително срещу режима на Башар Асад. Още от началото на войната Анкара настояваше за неговото отстраняване. Неведнъж е призовавала международната общност да се намеси по-категорично за свалянето на Башар Ал Асад от власт.

В същото време американската помощ от оръжие и военна техника за сражаващите се срещу ДАЕШ (арабското наименование на "Ислямска държава") отряди на сирийските кюрдски милиции в Сирия, които Турция смята за терористични групировки, заплашващи териториалната й цялост, създадоха конфликт между Анкара и Вашингтон.

Именно тази ситуация подтикна Анкара да търси съюзници и се наложи впечатлението, че ги е намерила в лицето на Русия, която от самото начало на войната в Сирия е на страната на Башар ал Асад и Иран.

Въздушните удари от предишната вечер обаче отговарят много точно на интересите на Анкара към момента. Доста време призивите на Турция към западните съюзници за отстраняване на Башар ал Асад оставаха "глас в пустиня" и сега чрез въздушните удари Анкара се чувства удовлетворена.

"Ударите от миналото денонощие в Сирия са насочени директно срещу Башар ал Асад", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, "а не срещу народа".

Анкара е била уведомена предварително за въздушните удари.

Независимо, че военната намеса на САЩ в Сирия срещу Башар ал Асад отговаря на интересите на Анкара, Турция търси всякакви начини, за да посредничи за охлаждане на напрежението между Москва и Вашингтон. Продължаване или задълбочаване на конфликта съдържа риск от световна война. Една глобална война току на границите на Турция (Турция има 900 км сухопътна граница със Сирия) би навредила най-много на самата нея.

Надали друг би могъл да посредничи така активно както Ердоган, поради факта, че турският президент държи отворени каналите за диалог както с Вашингтон, Франция и Великобритания, така и с Москва.

Ердоган води активна дипломация със световните лидери.

Ден преди ударите Ердоган разговаря с Тръмп за ситуацията в Сирия. А във връзка с разговора, който е провел с Владимир Путин, Ердоган посочи, че е предал на руския президент видео кадри от атаката на сирийския режим с химически оръжия, които станаха повод за въздушните удари.

Ердоган и Путин са се договорили да работят заедно за намаляване на напрежението и намиране на политическо решение, съобщиха от пресслужбата на турския президент.

Френският президент Еманюел Макрон даде висока оценка на подкрепата на Ердоган за въздушните удари, заявявайки, че "иска да засили координацията между двете страни през следващите дни в търсене на инклузивно политическо решение за Сирия", според съобщенията от Елисейския дворец.

В същото време проправителственият вестник "Йени шафак" в уводна статия под заглавие "В Сирия се играе друга игра" цитира изказване на Ердоган пред членове на неговата партия - "първо ще си мълчиш срещу терора на режима, след това ще подкрепиш нелегално една терористична групировка, а после с подкрепата на друга терористична групировка ще осъществиш истинския си проект, това е играта в Сирия".

Разбира се, както при всеки удар на САЩ, погледите се насочиха към американската въздушна база Инджирлик, която е разположена край южния турски град Адана. При ударите срещу ДАЕШ преди няколко години САЩ и коалицията използваха активно Инджирлик.

Според съобщенията на турското ръководство авиобазата Инджирлик не е била използвана при въздушните удари от последните дни. Турските медии съобщават, че на базата засега не се наблюдава раздвижване и цари спокойствие.

Но дали Инджирлик ще бъде включена в бъдеще, както при ударите срещу ДАЕШ преди време, ще стане ясно от разговорите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той пристига в Анкара утре именно, за да обсъди с ръководството на Турция използването на базата Инджирлик при евентуална нова операция на САЩ и съюзниците срещу Сирия.

Междувременно лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу остро разкритикува позицията на правителството в подкрепа на ударите на САЩ в Сирия, като заяви: "категорично осъждам подобна политика" .

А медийният орган на опозицията вестник "Джумхуриет" посочва в заглавие: "Империалистите удариха, ПСР ги приветства"

Четете още:

В Гърция изгориха знамето на САЩ в знак на протест срещу ударите в Сирия

Коварната агресия в Сирия прилича на атаката на Хитлер над Полша през 1939 г.