Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Чуков
Владимир Чуков

l Ударите спазваха “червена линия”,

отвъд която конфликтът става глобален

l Ние сме близо до взривоопасния район

и е добре, че поддържаме умерена позиция

Няма сценарий ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия да прераснат в глобален конфликт, каза в интервю за “24 часа” арабистът Владимир Чуков, експерт по геополитика.

Ако от 100-120 изстреляни ракети някой счита, че може да започне световна война, мисля, че дълбоко греши. Това, на което станахме свидетели дотук, не е прекосило границите на разума, според Чуков.

Русия е била уведомена за ракетните удари в Сирия, но не от САЩ, а от Франция, очевидно тя се е нагърбила с тази задача или на нея е била отредена тази функция - да информира руската страна за операцията, която тече, смята Чуков.

Според неговия анализ ударите на САЩ, Великбритания и Франция са спазвали една червена линия - няма убит нито един руски войник или дипломат. “Ако това се беше случило, конфликтът наистина ствава глобален. Според мен Русия ще има много остра реакция на дипломатическо ниво за делегитимиране на западната акция и за запазване на руското преимуществото на терен в Сирия и Близкия Изток. Седмици, ако не и месеци ще има дебати в Съвета за сигурност на ООН, казва Чуков.

Иран беше пазен, не стана обект на ударите, защото това означава да се отвори втора плоскост - война Иран - Израел. Очевидно целите на ударите са били много добре обмислени и конкретизирани, казва Чуков.

Според него е нормално България да е в периферията на дебата, който ще се случи оттук нататък в ООН. Имайки предвид нашата географска близост до взривоопасния регион, мисля, че се поддържа една добра умерена позиция, която е плюс за нашата държава.

Имаме плетеница от нюанси в “пилотирането” на отделните европейски столици по техните позиции. Интересна е позицията на Германия и Италия и тя е обусловена както от политически, така и от икономически компоненти - дотам стига руският газ, анализира Чуков.

(Очаквайте цялото интервю)