Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Акционери искат оставката на Марк Зукърбърг.

Съоснователят на “Епъл” Стив Возняк деактивира профила си.

Един от най-големите акционери във "Фейсбук" - финансовият контрольор на Ню Йорк Скот Стрингър, който управлява фондове, инвестирали почти $1 млрд. в социалната мрежа, поиска оставката на създателя й Марк Зукърбърг. Това е новина не само в света на високотехнологичните компании.

"Фейсбук" е осмата по големина компания в света с 2 млрд. потребители, които обаче не се чувстват сигурни за личните си данни" - каза Стрингър в разгара на скандала около най-голямото изтичане на данни в историята на "Фейсбук" и използването им от компанията "Кеймбридж Аналитика" за целите на политическата реклама в навечерието на изборите в САЩ през 2016 г. Скот Стрингър, който отговаря за направената инвестиция в покупка на акции от името на $ 195 млрд. пенсионен фонд на града, смята, че Зукърбърг трябва да напусне ръководния пост като шеф на борда, за да се върне доверието на обществото.

"Смятаме, че трябва да има по-независим борд и независим председател на борда", каза Стрингър в интервю пред тв канал Си Ен Би Си. "Мисля, че имаме нужда от повече независими директори и директори, които имат опит по отношение на данните, етиката и всички неща, които тези нововъзникващи огромни компании се нуждаят в светлината на случилото се".

Стрингър призова компанията “Фейсбук” да постави на мястото на Зукърбърг като шеф на борда друг човек и да добави три нови независими членове на съвета на директорите. “На компанията са й нужни трима независими директори, които да са ангажирани със защита на персоналните данни”, каза още Стрингър.

Засега той не планира изтегляне на инвестициите на фонда, които представлява, но смята, че има правото да задава тези въпроси.

Предложението на акционера е опит за справяне с кризисната ситуация около "Фейсбук" и загубите от около 60 милиарда долара от пазарната й капитализация след избухването през март на скандала с "Кеймбридж Аналитика". Британската компания, работила в изборите за организация, подкрепяща Тръмп и десните в САЩ, призна, че е получила достъп чрез фейсбук до данни на 30 млн. ползватели.

В борда на “Фейсбук” освен председателя Зукърбърг са главният производствен директор Шерил Сандбърг, венчър предприемачът Марк Андреесен, Питър Тил, Ърскин Боулс и Кенет Шену, главният изпълнителен директор на фондация "Гейтс" Сюзън Дезмънд Хелман, главният изпълнителен директор на „Нетфликс” Рийд Хастлингс и главният изпълнителен директор и съосновател на WhatsApp Йън Кум.

Според анализатори оттеглянето на Марк Зукърбърг, който държи основния пакет от акции, е малко вероятно, но скандалът с личните данни дава шанс на активни инвеститори да призовават за промени.

“Марк Зукърбърг е отвратен от социалните медии, планира да напусне “Фейсбук” до края на годината“ – дори написа GetInkNews.co, но скоро стана ясно, че това е фалшива новина. В интервю за “Вог” за ролята на фейсбук в обществото Зукърбърг отговори и на въпроса за структурата на компанията, като заяви, че личният му контрол над “Фейсбук” е нещо добро за ползвателите в дългосрочен план.

“Ние не сме от краткосрочните акционери. Ние може да проектираме продукти и решения, които ще бъдат в интерес на общността с течение на времето” – каза той и допълни, че интернет се развива в по-широк мащаб и някои от тези услуги достигат по-голям мащаб, отколкото когато и да било.

Затова не може да няма предизвикателства, но е важно, когато се появи проблем, “компанията да се справи с него отговорно и подобни проблеми да възникнат в бъдеще.”

Въпреки оптимизма му, който би трябвало да ободри губещите напоследък инвеститори, облаците над главата на основателя на “Фейсбук” се сгъстяват. За 11 април бе насрочено заседание на американския Конгрес, на което по предварителен план той трябва да обясни за скандала с "Кеймбридж Аналитика" и ролята й за спечелването на изборите от Доналд Тръмп в кампанията през 2016 г. Основателят на "Фейсбук" призна, че още през 2015 г. са помолили "Кеймбридж Аналитика" да изтрият получени данни, но не е сигурен, че това искане е било изпълнено, пише inforesist.org.

Зукърбърг е поканен и за изслушване в британския парламент, за да обясни ролята на компанията си във връзка с парламентарно разследване за участието на "Кеймбридж Аналитика" в полза на “Брекзит”. Той обаче планира да изпрати там шефа по технологиите Майк Шрьопфер и шефа по продуктите и услугите Крис Кокс. Те ще трябва да отговорят на въпроси как “Фейсбук” е позволила на “Кеймбридж Аналитика” да получи толкова голямо количество лични данни без знанието на ползвателите на фейсбук. Въпреки получуния отказ шефът на парламентарната комисия твърди, че се надява да чуе обяснения лично от Зукърбърг.

Във връзка с изтичането на данни "Фейсбук" бе подложена на мащабна критика от различни страни. Скандалът с “Кейбридж Аналитика” доведе до призиви на ползватели да се зареже тази социална платформа. Американският бизнесмен Илон Мъск премахна от фейсбук страници на компаниите си “Тесла” и SpaceX. По този начин той се присъедини към флашмоба #deletefacebook", стартирал след разкритията около “Кеймбридж Аналитика”. Съоснователят на WhatsApp (“Фейсбук” купи компанията през 2014 г. за близо 20 млрд. долара) Брайън Актън написа в туитър “Време за #deletefacebook".

Той също така съветва потребителите на фейсбук да отидат в настройки на “Приложения” и оттам да се премахне отметката от полетата, които съвпадат с данните, които не искат да се показват на други.

Съоснователят на "Епъл" Стив Возняк деактивира профила си в социалната мрежа.

В статия във “Файненшъл таймс” под заглавието “Как да контролираме своите данни в мрежата или да напуснем фейсбук” се обяснява и разликата между премахване и деактивиране, като в първия случай всички данни от профила и сървърите се премахват, а във втория се скриват само снимките и коментарите.

Появиха се статии, които се позовават на хора, опитали се да изтрият свои акаунти безуспешно, като са получили автоматичен отговор, че паролите им не са идентфицирани, а “Фейсбук” не открива проблем с продукта.

Дали акционерът Скот Стрингър е прав в деликатното си твърдение, че “Фейсбук” има нужда от ръководител, различен от основния акционер, който да има опит по отношение на данните, етиката и всички неща, от които имат нужда нововъзникналите огромни компании? В. “Вашингтон пост” разказва историята на един частен разговор между Барак Обама и Зукърбърг след изборите през 2016 г. От свои източници изданието научава, че Обама се опитал да отвори очите на основателя на фейсбук за това, че фалшивите новини в социалната мрежа на компанията му са изиграли ключова роля в американските избори.

Първоначално Зукърбърг отвърля тази хипотеза и заявява, че не вярва фейсбук да е била използвана за предрешаване на хода на изборите в САЩ. Той казва на Обама, че фалшивите новини и дезинформацията не са широко разпространени в мрежата и че няма лесно решение за това, пише “Вашингтон пост”. По-късно, на фона на големия обществен интерес, вицепрезидентът на “Фейсбук” за връзки с обществеността Елиът Шраге заявява:“Ние вярваме в силата на демокрацията и именно за това възприемаме толкова сериозно работата за осигуряването на честността на изборите. При първа възможност ще споделим това, което сме узнали“. През 2017 г. “Фейсбук” предава на Конгреса 3000 свързани с Русия рекламни съобщения. И редица акаунти, свързани с т.нар “фабрика за тролове”, са закрити.

Днес е публично известно, че чрез компютърните алгоритми може да се отделят подгрупи хора по интереси, както и да се откриват хора, податливи на внушения, към които “пропагандаторите” може да се обръщат и да им влияят. Колосалната отвореност и анонимност на социалната мрежа помагат не само за таргетираната реклама, но и на информационната война. “С използването на тези технологии е възможно да се разклати демократично правителство и с всеки изминат ден това става все по-просто”, казва Ранд Волцтман от “Ранд корп.”.

Междувременно акционери във “Фейсбук” заведоха дело в Сан Франциско за понесени финансови загуби и подвеждането им, че е била гарантирана сигурността на потребителите. Украинският сайт antikor.com цитира мениджъра и основател на интернет изданието Watcher.com.ua Максим Cаваневски, който лансира версията, че администрацията на “Фейсбук” е знаела, че се събират данни чрез приложение, и не е направила нищо, за да попречи информация за ползвателите й да бъде използвана за политически цели.

И че компанията е застрашена от големи глоби в частни дела за незаконно използване на лични данни, което може дори да я доведе до банкрут.

Виж тук какви неочаквани връзки изникнаха около скандала с фейсбук и "Кеймбридж аналитика".