Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да ви разкажа една история...тогава спрях да се уважавам като журналист, но пък много се кефех като политически манипулатор:)

Шегувам се... човек е или обективен журналист, или е част от предизборна кампания. Поне аз си признавам:)

Та...през 1990 година бях командирован от "Свободна Европа" да отразявам първите избори. Ходех напред-назад..., репортажи, интервюта..., ама не ме свърташе...

В един момент се опитвах да помагам на Петко Симеонов, който ръководеше кампанията... Ходих на разни турнета... С Георги Минчев отидохме заедно на южния лъч... чак до тогавашния Мичурин. Ама ми беше тъпо... да отразяваш митинги.

Чудех се какво да направя, за да хване декиш... В онзи период комунистите лансираха Добри Джуров като най-светлата личност на преврата. Погледнете тогавашните социологически проучвания... Той неизменно беше начело. Армейският генерал, който е спасил България от гражданска война. Дори на него се падна "честта" да оплюе Тодор Живков и да обяви, че е изключен от партията. Страхотно лицемерие. Както и да е.

Реших, че трябва да се измисли нещо как да бъде ударен именно Джуров. И започнах да пускам слухове, че Йордан Василев ще го бие в Троян. Тогава никой не вярваше на това, Но за мен беше важно да се всее съмнение в силата на Джуров. Или удар по най-важната им фигура. Продължих със слуховете. Измислях си някакви западни сондажи, които показват, че Данчо ще го бие.

Самият Данчо изобщо не знаеше за това. И не вярваше, че ще успее. Ходих поне четири пъти с кампанията на Йордан Василев в Троян. Един ден ми скимна с групата, дето водех от София и с местни журналисти и активисти, да направим десант в селото на Джуров. Отидохме във Врабево, Троянско. Хората там не можеха да повярват, че бай Добри ще загуби:) Страхът беше страшен (простете за повторението). Този десант във Врабево никога няма да го забравя:)

Надувах по "Свободна Европа", че Данчо бие Джуров. И аз не вярвах в това, но ми беше важно да се удари техния първенец.

Ама така стана, че Йордан Василев наистина го победи:) Не си приписвам заслуги, а разказвам за един тактически прийом.

От фейсбук