Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гернот Ерлер
Гернот Ерлер

- Г-н Ерлер, смятате ли, че Русия разширява опасно влиянието си в България и Европа след визитата на Путин?
- Визитата на Путин в София даде тласък на проекта "Южен поток". Той все пак е на път да стане руско-европейски проект: освен Италия и Франция със сигурност в него сега ще се включат и България и Австрия, възможно е и партньори от Германия и Румъния. Напредъкът в планирането на трасето ще повиши интереса за участие. Така че става въпрос повече за бизнес и по-малко за руското политическо влияние в Европа.
- България е почти 100% зависима от руската газ. Премиерът Борисов заяви, че лидери от цял свят ходят в Москва, без да са станали зависими от Русия. Той даде пример и с ексканцлера Шрьодер, който е в управата на "Газпром". Каква е зависимостта на Германия от Москва?
- Около 37% от газовите доставки в Германия са от руската федерация. Зависимостта й е малко по-висока от средната за ЕС. Но Русия изнася 70-80% от газа и нефта за ЕС, с което е много по-зависима от тези, които ползват енергийните й доставки. Това е "взаимна зависимост" и ние се опитваме да я управляваме разумно. Този процес няма алтернатива, тъй като възможностите за преминаваме към други доставчици са ограничени.
- Не е ли опасно за България изоставането на проекта "Набуко" в сравнение с руските газови проекти?
- Моят личен съвет към България е - вместо да създавате нови зависимости с Белене, заложете на възобновяемите източници на енергия! България има превъзходен потенциал за това. Германия стана пионер в сферата на възобновяемите източници с известния закон от 2000 г. По този начин до 10 години ще създаде 340 000 места за висококвалицирани специалисти. Пожелавам си България да стане щ 1 в Югоизточна Европа в областта на възобновяемите енергии.

Интервю на ДАНИЕЛА ТЕОФАНОВА

Визитка

Гернот Ерлер е председател на Германо-българската група за приятелство в Бундестага. Бивш зам.външен министър на Германия и председател на фондация "Фридрих Еберт".