Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С БЕЛЕЗНИЦИ: Руският бизнесмен Виктор Бут бе екстрадиран в САЩ по обвинение за търговия с оръжие.
С БЕЛЕЗНИЦИ: Руският бизнесмен Виктор Бут бе екстрадиран в САЩ по обвинение за търговия с оръжие.

"ТЪРГОВЕЦЪТ на смъртта" Виктор Бут, който на 16 ноември бе екстрадиран в САЩ, може да се съгласи на сделка с правосъдието. Бившият военен от ВВС с високопоставен чин във военното руско разузнаване може да предаде оръжейните тайни на Москва. Той действа от 90-те години и познава тънкостите на руския оръжеен пазар. Бившият полковник може да издаде имената на руски официални лица, замесени в тъмния си бизнес. Сред тях ще изплува и името на вицепремиера Игор Сечин, контролиращ руския ВПК, с когото "търговецът на смъртта" работи в Мозамбик през 80-те години. Бут е ключово звено в тайната война между двете суперсили в
 търговията и сигурността
"За американците той е суперинформатор, който знае банковите сметки и лидерите на терористичните групировки по света, въоръжавани с руско оръжие - коментира Игор Коротченко, директор на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие. Анализаторът допълва: -Вашингтон може да използва арестанта, за да дискредитира Москва на оръжейния пазар." Скандалът е огромен и е на път да обтегне дипломатическите отношения между Москва и Вашингтон.
43-годишният полиглот Виктор Бут, който нарича себе си
обикновен превозвач
на карго, бе арестуван през 2008 г. в тайландската столица след капан на американски агенти. Те се представили за потенциални купувачи на оръжие за Революционните въоръжени сили на Колумбия. След ареста Вашингтон започна да настоява за екстрадиция, което предизвика гневната реакция на Москва.
"Виктор Бут е твърде ценен сътрудник, за да бъде даден на САЩ", коментират анализатори. Според неофициална информация Кремъл дори е предлагал на тайландското правителство доставки на нефт с отстъпка, само и само да не го
предадат на САЩ
"Повечето страни прибягват до "тиха дипломация", когато се опитват да спасят своите мошеници - пише анализаторът Джексън Дил на блога на "Вашингтон пост". - Но режимът на Путин се застъпи публично за търговеца Бут без каквото и да било колебание."
Според Дил руският елит е в ужас, че Бут може да приеме сделка с правосъдието. Бизнесменът може да разкрие произхода на оръжието, което е продавал, както и контактите си с "Хизбула" и палестинската ФАРК, допълва американецът. Бут е обвиняван в продажба на военни арсенали на талибаните, колумбийските наркотърговци и африканските диктатори.
"Невероятната мрежа на връзки и тайни доставки, започнали с разпродажбата на старото оръжие от СССР, е действала във всички точки на земята - от афганските талибани до децата-войници в Централна Африка и кръвожадния диктатор Чарлз Тейлър, днес арестант в Хага. Бут е замесен дори в прехвърлянето на оръжие за терористите от "Ал-Кайда"", пишат медии.
Сделка или доживотен затвор
Търговецът на оръжие, съпричастен към всички конфликтни зони в страните от третия свят, е заплашен със съд заради убийството на двама агенти на американското Управление за борба с наркотиците в Колумбия. Представител на Вашингтон заяви: "Бут ще трябва сам да реши дали да приеме сделка с нас и да се събере със семейството си след 10-20 години, или да прекара остатъка от живота си зад решетките."
След ареста на Бут, съпругата му обвини Русия и призова мъжа си да приеме сделката с американците.
"Това е провал на руската външна политика. Екстрадицията показа, че Русия не играе никаква роля в този регион и че САЩ правят каквото си поискат. Смятам, че Виктор просто беше предаден, продаден и излъган - постъпиха с него така, както им бе угодно. Всички руски граждани трябва да знаят, че не могат да разчитат на Русия в тежки моменти." Според разгневената рускиня Москва е изпуснала възможността да размени Бут със задочно осъдения за злоупотреби бивш премиер на Тайланд Таксин Чинават.
"Е, Виктор се оказа по нужен на американците" - допълва Алла.

Търговецът мълчи

Засега Виктор Бут не показва склонност да говори. Две години и половина той стоя в килия в Банкок заедно с още 38 затворници. Но неотдавнашната история с предаването на агенти в руските тайни служби предизвика опасения у мнозина московски ръководители.

Започва бизнес с един самолет

БИВШИЯТ офицер от съветските ВВС Виктор Бут излиза в чужбина след разпада на СССР и започва да развива бизнес. По някои данни той влиза в бизнеса с покупка на самолет и впоследствие създава мрежа от каргокомпании. През 1997 г. Бут увеличава състоянието си, построява големи хладилни складове в Южна Африка и започва да вози за Нигерия замразени пилета. Интерпол разполага с информация, че още от 2000 г. под негов контрол е цяла мрежа от предприятия, водещи се на различни лица, които имат широк кръг от дейности - от ремонт на самолети в Обединените Арабски емирства до компания за чартърни полети, регистрирана в Маями. Бут е собственик на серия автотранспортни предприятия, базирани в различни страни на Близкия изток, Африка, Източна Европа и САЩ. За САЩ той е най-големият оръжеен търговец в света. Името му е свързано с контрабанда на оръжие 10 години назад. Доклад на ООН сочи, че Бут е организатор на източноевропейски картел за доставка на оръжие за бойците от Ангола, Конго, Либерия, Сиера Леоне и др.

Килията за интелигентите

РУСКИЯТ бизнесмен бе екстрадиран в САЩ по обвинение за търговия с оръжие. Самолетът с търговеца кацна на база на ВВС на Националната гвардия на САЩ. Бут бе закаран в следствен изолатор в Манхатън, Ню Йорк, и очаква да бъде изправен пред федерален съд.
Изолаторът, където е Бут, се нарича "Затвор за интелигенти". Преди него там са били "мошениците на века" - Бърнард Мадофф, довел САЩ до финансовата криза, организаторът на неуспешния атентат на Таймс-скуеър Фейсал Шахзад, главата на мафиотския клан "Гамбино" Джон Готи и др.
Русия настоя да получи достъп на свои дипломати до известния арестант Бут и призова да се съблюдават правата му на руски гр

Игор Сечин
Игор Сечин
Бърнард Мадофф
Бърнард Мадофф