Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОМПРОМАТ: В Македония започна компроматна война с досиета, в които главен герой е Али Ахмети.
КОМПРОМАТ: В Македония започна компроматна война с досиета, в които главен герой е Али Ахмети.

ЧЕТИРИМА високопоставени албански лидери от Македония са били сътрудници на сръбската Държавна сигурност (УДБА). Агентите Вуйчо, Мама и Стрелеца, които в момента са депутат, министър и активист на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети се появиха от документи, публикувани в македонския "Утрински вестник". Досиетата им бяха предадени на Комисията по лустрация от албански професор от Тетово, който ги намерил подхвърлени в задния си двор. Малко по-късно агент с кодово име "Ибар" лъсна на страниците на в."Дневник" и самият Али Ахмети се оказа свързан с УДБА. Досието, което


уличава Али Ахмети


като сътрудник, предизвика противоречиви мнения в Македония. Лидерът на Демократичния съюз за интеграция спечели своя патриотичен имидж като водач на албанските бунтовници по време на въоръжения конфликт в Македония през 2001 г., но според публикувания документ той е работил за югославското разузнаване по времето на Милошевич през 90-те години. В."Дневник" публикува почти цялото досие на агент Ибар. Според публикацията той бил вербуван през 1980 г., когато бил заплашен с 10 г. затвор за нелегално пребиваване в Албания. УДБА обещала да реши проблема, ако обвиненият стане неин сътрудник. Разузнаването на Белград в този момент имало и други компромати срещу Али Ахмети, например за хомосексуални и педофилски наклонности. Ибар бързо преуспял в новото си поприще, сочи досието.
Никъде в документа не се споменава, че става въпрос за Али Ахмети. Партията му заплаши със съд заради твърденията, че нейни

лидери са шпионирали

 за Сърбия. Оттам твърдят, че документите са фалшифицирани.
Шефът на комисията по лустрация Томе Аджиев заяви, че няма да започне разследване срещу Али Ахмети само на основата на "фотокопие на документи". Той допълни, че "не е убеден в автентичността на досието и трябва да види оригиналите". Преди това комисията отхвърли разглеждането на още три досиета на албански лидери с агентурни псевдоними Вуйчо, Мама и Стрелеца, всички екссътрудници на тайните

служби на Белград


Скандалът започна да ескалира и е на път да взриви мира в Македония. Според бившия топшпионин Божидар Спасич, ексшеф на югославското разузнаване, всички албански сепаратитски лидери в Косово и Македония са били тайни агенти, работили за тях.
"Голям брой от албанците, които сега са във властта в Македония и Косово, бяха агенти на службата. Това се отнася особено за Косово. Ако досиетата се отворят, ще започнат да са

убиват един друг


и ще се стигне до колапс" - казва той. Спасич е дългогодишен шеф на УДБА и работи в направлението срещу хърватския и албанския терор от 1978 г. до разпадането на Югославия. Той отказа да потвърди или отрече автентичността на документите, публикувани в "Утрински вестник", но допълни, че било нормално за службата да има сътрудници и че УДБА винаги е поставяла свои хора на лидерски позиции в хърватските усташки движения и албанските терористични групи.
Според досието в "Утрински вестник" Али Ахмети е бил агент на службата, който следял за активността на албанските терористи. "Ибар" бил представен пред тайна организация на албанските терористи в Цюрих. Той поддържал връзката между сръбските секретни

служби и АОК


"Няма да получите никога потвърждение от мен, защото е мой дълг да пазя идентичността на агентите на службата" - каза Спасич.
Бившият македонски вътрешен министър Любомир Фръчковски изрази скпетицизъм за документите относно Ахмети, защото няма как да бъдат доказани.
"Не вярвам във времето на колапса на Югославия УДБА да е имала силата да наема агенти" - допълни Фръчковски.
"Публикуваните документи за албанската агентура работят за Белград. Друг е въпросът, че всичко е труднодоказуемо, защото всички оригинали са били в Прищина. По време на бомбардировките над Косово много от документацията и архивите са били унищожени и почти всички агенти, които са имали връзка с албанците, са умрели или не се знаят имената им", казва Спасич.
Топшпионинът допълва, че е вербувал престъпници като Аркан, капитан Драган от Хърватия и Легия, обвинен за убийството на Джинджич. Според признания на Спасич всички криминални лица, които са били агенти, са били убити от сръбските служби.

 

Доклади за съпротивата

В."Дневник" публикува почти цялото досие на Ибар. Той е родом от кичевското село Заяс и бил вербуван от Вуйчо. В досието се казва също, че Армията за освобождение на Косово (АОК) е творение на сръбската Държавна сигурност (УДБА). Ибар докладва какво се е говорило на срещите на албанската съпротива в Цюрих. "На срещата стана дума за възможните цели на АОК в Косово, както и за подготовката на въстание в Македония", пише Ибар. Негова задача била и редовно да информира за лидери на АОК като Рамуш Харадинай, Агим Чеку (впоследствие косовски премиери), Якуп Красничи (сега и. д. президент на Косово) и др. От Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) твърдят, че целта на публикуваното досие е да се дискредитира делото и личността на Ахмети.

 

Божидар Спасич
Божидар Спасич