Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със смъртоносна хватка 36-годишен учител по физическо спря сърцето на майка си в Бургас, защото... го дразнела!

76-годишната Бинка Челебиева издъхнала в адски мъки, докато синът й Мариан се опитвал да я удуши. Едрият мускулест мъж дръпнал старицата, хванал я за врата и започнал да я души, като притискал устата й, за да не може да диша.

Без да съзнава обаче, засегнал нервни центрове в областта на шията, които потискат сърдечната дейност. Хватката спряла сърцето на възрастната жена и тя издъхнала в ръцете на порасналото си дете.

36-годишният Мариан Челебиев бе арестуван минути след убийството на 9 март вечерта и оттогава е в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Някъде около 18 ч. на 9 март в апартамента на сем. Челебиеви в к-с "Лазур" майка и син за пореден път се скарали. Темата всеки път била една и съща - как Мариан най-после да си намери работа.

Макар че е дипломиран учител по физическо, той от години е безработен, по цял ден се шляел из квартала. Наблягал и на тренировките във фитнес залата. Младият мъж е със завидно телосложение, а негови приятели си спомнят, че допреди 1-2 години не излизал от залата.

Когато напрежението между майка и син ескалира, крехката Бинка, страдаща от астма, няма никакъв шанс срещу исполина Мариан.

Самият той по-късно

признава, че посегнал на

майка си,

защото го изнервила. След като се освестил, Мариан позвънил на тел. 112, съобщавайки, че майка му се намира в безпомощно състояние. Медиците обаче само констатират смъртта на Бинка. Синът разказва, че двамата са се карали, но твърди, че само е бутнал майка си, при което тя паднала.

При огледа обаче е установено, че по цялото тяло на възрастната жена има синини.

Бургазлията е задържан и отведен с белезници в районното, а трупът е откаран за аутопсия. След прегледа съдебните медици са категорични, че смъртта е настъпила вследствие спиране на сърдечната дейност.

"Оставих Бинчето сама вкъщи, Мариан беше излязъл по-рано. Реших, че денят е подходящ да прескоча до Крайморие. Имам кошери там и исках да видя как са след студовете", разказва осиротелият Тодор Челебиев.

Възрастният мъж не може да проумее случилото се

- нито, че вече ще му се наложи да живее като вдовец, нито, че виновен за трагедията е синът му Мариан.

"Беше много усмихнато дете, все по игрищата, играеше футбол много добре, удаваше му се", спомня си бащата. Семейството живеело добре. Бинка дълги години работела като счетоводителка в Слънчев бряг, а Тодор бил в пътното управление. Работел като касиер, после бил технически ръководител. "Зад гърба си имам 66 г. трудов стаж, строил съм пътя за Варна", казва 84-годишният бургазлия.

Мариан бил единствено дете в семейството, родил се късно, но нищо не му отказвали.

Покрусеният баща обаче си спомня, че преди 5-6 г. Мариан претърпял инцидент, при който получил сътресение на мозъка. Тогава физкултурникът работел като охранител в бургаска дискотека. Спречкал се с подпийнал клиент и получил силен удар в главата. Оттогава сякаш нещо се променило в поведението на Мариан. Станал по-избухлив, по-нервен. Постоянно искал нещо от родителите си, без да се интересува дали имат финансови възможности.

В деня на убийството бащата дал на сина си 10 лв.

и тръгнал към Крайморие. Мариан обаче взел още 20 лв. от майка си и също излязъл. Когато се върнал, двамата се скарали. "Възможно е нещо да е пийнал", допуска бащата.

Хора от квартала пък твърдят, че Мариан вземал наркотици, които съвсем влошили състоянието му и той ставал все по-агресивен.

Дали към момента на убийството мъжът е бил под влияние на някаква дрога, ще трябва да кажат експерти от ВМА - София, където ще бъде изпратена кръвната проба на бургазлията.

За това, че Мариан бил агресивен, свидетелства и жалба от майката, пусната в прокуратурата през декември м.г. В нея Бинка Челебиева настоява синът й да бъде принудително настанен в Центъра за психично здраве. От районната прокуратура извършват проверка, Мариан е прегледан от специалист, но психиатърът е категоричен, че няма данни за агресивно поведение или прояви на насилие.

"Мариан няколко пъти опитваше да започне работа, но не му провървя. Изкара 5-6 месеца в търговската гимназия по заместване, после беше учител по физическо в едно село. Но като свърши учебната година, го освободиха", казва Тодор Челебиев.

Възрастният мъж не намери сили да присъства на съдебното заседание в Бургаския окръжен съд на 12 март, където се гледаше мярката за неотклонение на сина му.

Срещу 36-годишния Мариан е повдигнато най-тежкото обвинение за умишлено убийство по чл.116 от НК, за което го грози дори доживотен затвор. Законът предвижда наказание от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или до живот без право на замяна.

При това обвинение служебният защитник на Челебиев адв. Николай Рачев не вижда смисъл да обжалва мярката за неотклонение.

Това би могло да стане на по-късен етап, ако има промяна на здравословното състояние на задържания или на факти и обстоятелства по делото.

Назначени са няколко ключови експертизи, сред които психиатрично-психологична и ДНК експертиза на иззет биологичен материал от дома на Челебиеви, каза пред "168 часа" наблюдаващият прокурор Мануел Манев. Държавният обвинител поиска постоянен арест за Челебиев с мотива, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление.

В съдебната зала

36-годишният учител

бе видимо неадекватен,

сякаш думите на околните, отправени към него, не достигаха до съзнанието му.

Окованият с белезници мъж успя да сглоби само изречението "Нямам какво да кажа", което повтори няколко пъти.

Пред разследващите Мариан направил частични самопризнания, но липсвал смислен разказ на извършеното. Мъжът споделил, че родителите му отдавна го дразнели с поведението си. Едно от нещата, които го изнервяли, било, че когато се прибирал вечер късно, те светвали лампите. В един момент ежедневното дразнене се натрупало и Мариан избухнал. Не помнел колко удара и с каква сила нанесъл върху беззащитната жена, но докато я стискал за гърлото, разбрал, че майка му е мъртва.