Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

генерал Кенан Еврен
генерал Кенан Еврен
ТУРСКАТА прокуратура започва разследване срещу бившия президент Кенан Еврен и още двама генерали заради ролята им във военния преврат през 1980 г.
Процесът става възможен, след като турците одобриха в референдум с 60% конституционни поправки, които отнемат имунитета на лидера на пуча ген. Еврен и доверените му ген. Неджат Тумер, командващ военния флот, и Ташин Шахишнкая, бивш командир на ВВС.
Сега те могат да бъдат съдени въпреки 30-годишната давност на престъпленията им. Лидерите на преврата ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка за екзекуцията на 50 души, арести, репресии, безследно изчезване на хиляди и смъртта на стотици в арестите. 93-годишният ген. Кенан Еврен вече предупреди, че би предпочел да се самоубие, отколкото да преживее унижението на подобен зрелищен процес.
Историческата поправка
с премахването на член 15 от конституцията за неприкосновеността на организаторите на военния преврат е първата стъпка към революционна промяна, която ще премахне доминиращата роля на военните в светска Турция. Граждани, групи, Асоциацията за човешки права, както и някои партии, сред които прокюрдска, вече подготвиха петиции срещу авторите на мрачните събития на 12 септември 1980 г.
"Ерата на превратаджиите свърши, сега е време за правосъдие" - призовават активистите.
Според тях съд за виновниците ще бъде стъпка към демократизацията на страната и ще изпрати сигнал, че всеки опит за подобни действия в бъдеще няма да бъде толериран. Петициите бяха предшествани от кампания преди референдума, в която премиерът от проислямистката управляваща партия Реджеп Таип Ердоган говори за бруталните репресии след свалянето на законното правителство и
вземането на властта
от военните през миналия век. Турция преживява три преврата между 1960 и 1980 г. и дори след идването на власт на проислямистката Партия на справедливостта и развитието военните продължават да бъдат гард на светската държава. Турският министър-председател и правителството му също можеха да станат жертва на преврат преди две години, ако специалните служби не бяха разкрили заговора на групата "Ергенекон" с участието на бивши генерали, представители на службите и журналисти.
Сега прокуратурата планира да обедини петициите с призив за съдебен процес в едно дело. С премахването на член 15 ще могат да бъдат съдени не само тримата останали живи генерали - организатори на преврата, но и всички цивилни служители, изпълнявали нарежданията им
Новината заварва пенсионирания ген. Еврен във вилата му на южното турско крайбрежие, където той спокойно прекарва старините си. Бившият шеф на Турския генерален щаб се оправдава, че превратът бил необходим, за да се сложи край на ексцесиите и насилието между десните и левите по онова време.
"На онези, които искат да ме преследват, бих искал да припомня факта, че тогава по 20-25 души на ден бяха убивани в страната. Полицията беше безсилна в няколко региона." Според него военните изчакали повече от осем месеца, но нещата не се подобрявали. "Имахме причина да организираме този преврат", допълва Еврен. Лидерът на превратаджиите и държавен глава на Турция през периода 1980-1989 г. не признава
вината си за убийствата
Според турския военен устав и наредби нискостоящите военни могат да не изпълняват заповедите на своите началници, ако са незаконосъобразни. Генералът от резерва твърди, че всички офицери от турската армия са се включили в преврата и следователно всички трябва да понесат последствията от деянията си.
Референдумът в Турция бележи началото на мащабна промяна в политическата система, която ще промени баланса между армията и религията. Опозицията опонира, че промените могат да доведат до
опасен контрол на властта
над съдебната система и обществото. Реформите предвиждат Конституционният съд да може да съди началника на Генералния щаб на армията и четиримата най-висши командващи. Създава се и възможност за съдене на военнослужещи в мирно време заради опит за преврат. Започнатите промени са само началото на поправки, насочени към европеизирането на конституцията и законодателството в сферата на човешките права под натиска на ЕС. Те ще продължат през 2011 г.