Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До 2-3 години подземията на бившия мавзолей на Георги Димитров в центъра на София ще станат галерия. Там ще се показват произведения на съвременното изкуство, съобщи зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов. 

Столичната община отвори подземията на мавзолея за медиите и показа помещенията, които трябва да се превърнат в филиал на Софийската градска художествена галерия. В тях личат следи от взривовете, с които беше разрушен мавзолеят. Има останки от огромни ел. инсталации, телефонни централи, турбини и климатична инсталация, която според Чобанов вероятно е най-големият климатик в България, защото е с големина на плувен басейн. Помещенията, в които се извършвали различни дейности за поддръжка на мумията, са затворени, тъй като до тях все още достъпът е опасен, защото трябва да бъдат разчистени.

Предстои да се обяви конкурс за обновяването на тази зона от центъра на София. Паралелно с него ще бъде обявен и друг конкурс за интериора на бъдещата подземна галерия. Тя ще бъде на 3 нива и ще се простира на около 1300 кв. м, каза доц. Чобанов.

Вероятно входът на новата галерия ще бъде откъм "Гранд хотел България", а част от останките в бункера ще бъдат дадени на Политехническия музей и на Музея за история на София. 

Отвориха подземията на бившия мавзолей, което до 2-3 години ще стане арт зона, филиал на СГХГ. СНИМКИ И ВИДЕО: Десислава Кулелиева
Отвориха подземията на бившия мавзолей, което до 2-3 години ще стане арт зона, филиал на СГХГ. СНИМКИ И ВИДЕО: Десислава Кулелиева