Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Патриарх Кирил беше посрещна от вицепрезидента Илияна Йотова Снимка: Пиер Петров
Патриарх Кирил беше посрещна от вицепрезидента Илияна Йотова Снимка: Пиер Петров

"Неочакван и неприемлив", бе оценката на вицепрезидента Илияна Йотова пред NOVA за тона на партриарха на Русия Кирил при срещата с президента Румен Радев.

"И реакцията на президента бе перфектна", категорична бе тя. "И аз да бях там, по същия начин щях да реагирам", допълни тя. "Продължението на този скандал води към извода, че става въпрос за предизборна кампания. Със сигурност е предизвикана реакция заради колебливото ни отношение по темата Русия. Но президентът отговори както трябва. Не приемам изказването на Валери Симеонов като защита на президента. Той имаше много по-твърда позиция", каза още тя.

"Първите уроци, които получава един народен представител е как се приема едно духовно ръце. Поклонът пред руския партриарх е поклон и уважение към руската църква. Защото тя е в основата да я има освободителната война. В църквите е четена прокламацията на цар Александър. Там са се събирали доброволците", допълни Йотова по повод на някои критики за нейното поведение.

"В театъра има няколко акта. И още не сме в първия. И ако някой вярва, че вицепрезидентът ще бъде безгласна буква, като предните 5 години греши", допълни тя по повод на отношенията между президентство и пративителство. "Имаме спорове, различни аргументи, но всичко се решава с диалог", коментира тя отношенията в екипа.

"Не съм оптимист за бъдещето на ЕС", категорична бе Илияна Йотова. Тя ще изнесе лекция по този въпрос през следващата седмица пред института "Жан Моне". "Смятам, че хората, които искаме промяна сме истинските европейци. Защото всичко се движи много тромаво, много бюрократично. Получи се разделение. Виждате по мигрантската политика - разделени сме на три", допълни бившият евродепутат.

"Какво да коментирам повече от това. Съвпадението е чисто случайно. И поздравявам госпожа Радева за добрия избор", допълни вицепрезидентът за еднаквите тоалети с първата дама на приема за 3 март.