Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди идването им от НСО старателно “почиствали” хотела

 Флагманът на елитния черноморски курорт "Златни пясъци" - хотел "Астория", който бе съборен през ноември, за да отстъпи място на луксозен комплекс, помни славни дни от соцвремето. В покоите му са отсядали много държавни глави, сред които и легендарният Фидел Кастро в компанията на Тодор Живков.

На уникалната за Балканския полуостров стъклена сцена на

най-вървежното вариете

дефилирали илюзионистът Астор, български музикални звезди, всички балети на националните телевизии на соцдържавите, които българите виждали само по новогодишните телевизионни програми, разказва дългогодишен служител на хотела.

"Астория" е в експлоатация от средата на миналия век - 1962 г. Мнозина от днешните баби и дядовци имат детски снимки на пясъка, край палми в саксии, върху камили. Двугърбите години наред са атракцията на плажа на "Астория". Хотелът е един от първите, построени в "Златни пясъци", и е част от държавната "Балкантурист". Той е на първа линия. Има собствена плажна ивица.

Казват, че

идвали всякакви величия

В 180-те му стаи са нощували министри, заместниците им, международни делегации. "Астория" винаги е бил запазената марка на курорта.

Макар тогава престъпността да беше далеч под сегашните нива, службите винаги се старееха да демонстрират загриженост за охраняваните лица. Преди пристигането на ВИП-овете се преглеждаха всички помещения. Трябваше да е сигурно, че гостите ще прекарат необезпокоявано и без инциденти времето в "Астория".

Сравнително чест гост беше Тодор Живков. След "прочистването" на хотела заключваха всичко и

налагаха "карантина" от 12 часа

През това време не се допуска никой.

Носеха в куфари напитките за другарите Живков и Кастро. Фидел Кастро пристига през 1972 г. С първия български държавен лидер не консумират нищо от бара. Грижите за тях са поети изцяло от Националната служба за охрана (НСО).

Вариетето на "Астория" е единственото на Балканския полуостров със стъклена и шоу-осветена сцена. Имаше уникални музикално-артистични прояви.

"Често

в тях участваше илюзионистът Астор,

който по онова време беше много модерен и мечта за всяко шоу", спомнят си ветерани в туризма.

Не за дълго в курорта отсяда и скандалният английски милионер Джон Блум. Той получил от българското правителство и Комитета по туризъм монополни права да докарва в "Астория" туристи - поданици на кралицата. По първоначални данни те трябвало да надхвърлят 100 000 души годишно. Блум пристигал със собствен кораб

и разточително наемал апартамент. Срещу българския му бизнес възроптали туроператори от Острова, което сложило край на посещенията му в "Астория".

В онези времена "Астория" се слави най-вече с култовия си нощен бар, единствен по цялото Черноморие през 70-те и 80-те години. По официални данни държавата инвестира стотици хиляди, за да лъсне вариетето по италиански лиценз. Това е единствената дискотека със светещ под и лъскави въртящи се кълба, както и още куп интересни атракции. При заплати между 100 и 300 лв. входът за една вечер е 10 лв. Тузари и баровци запазват със седмици по-рано места за скъпарската дискотека.

На сцената на вариетето пеят всички български звезди. Танцували са най-актуалните балети - на Чешката национална тв, на телевизията на ГДР и др. Програмите са зрелищни

и напълно непознати за българина.

След демократичните промени, по времето на управлението на Иван Костов, собственици на "Астория" и съседния "Морска звезда", стават братята Красимир и Стефан Джанкови чрез "Капси тур" ООД. През 1999 г. държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" налива близо 1,6 млн. лева, а следващата година - над 3 млн. лв. с договор за 10 години за профилактика и рехабилитация. В същото време пилотите, които отсядали в двата хотела, плащали

рекордните 92 долара за една нощувка

при средна цена на хотелите тогава 30 долара на нощ.

През 2007 г. собствениците на "Астория" са с амбициозни планове за строителство на апартаментен комплекс в съдружие със "Златни пясъци" АД, което е собственик на земята под хотела. Заради настъпилата криза проектът остава на хартия.

По ирония на съдбата, 20 години след падането на Тодор Живков - точно на 10 ноември, "Астория" - собственост на "Капси Турс" ООД, е

продаден заради борчове.

С какви финансови задължения е хотелът, четете в хартиеното издание на "168 часа".