Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огромните доходи позволяват на членовете на "Ндрангета" да пускат ръце и в политиката, казва Франческо Форджоне; бивш шеф на комисия “Антимафия” в парламента в Рим

Италианската мафия отдавна се чувства като в свои води в страните от Източна Европа – казва експерт, който от години води битка с престъпни организации. Калабрийската "Ндрангета" разгръща дейността си на континента преди около 20 години - казва Никола Гратери, прокурор по мафиотски дела и авторитетен експерт в областта на международната дейност и структурите, създадени от влиятелната организация от региона на Калабрия. - В хода на разследването ние дори получихме информация за това, че членове на "Ндрангета" са успели да повлияят за избора на немски депутати в парламентарните избори в Германия." Защо не и в Словакия? Гратери не иска да коментира", пише "Ди Велт".

Поводът да се заговори за влиянието на италианската мафия в Европа е случая с убития словашки журналист Ян Куциак който, преди да намери смъртта си заедно с годеницата си подготвя журналистическо разследване за връзката на словашки политици с италианския клан "Ндрангета“ за сайта Aktuality.sk. Търсенето на доказателства за връзката с Калабрия, което би могло да потвърди тезите на убития словашки журналист Ян Кучиак, удря на камък в полицейското управление на Реджо Калабрия. "Няма официални искания, разследването продължава“, цитира думите на началника Франческо Рота кореспондентът на „Ди Велт“. Седемте италианци, задържани по случая в Словакия, бяха освободени, защото срещу тях не са били повдигнати обвинения в определения от закона срок.

Междувременно Проектът за разследване на организираната престъпност и корупцията и спонсориращите неправителствени организации решиха да публикуват недовършеното разследване на Ян Куциак "Италианската мафия в Словакия. Пипалата й достигат до политиката" (https://www.occrp.org/en/ amurderedjournalistslastinvestigation/), за да се предовратят нови убийства.

Разказът на журналиста започва с историята на члена на мафията Кармине Синанте, който пристига в източната част на Словакия преди 14 години и намира там своя втори дом. Макар и с висящо обвинение в родината си, той започва да се занимава със земеделие и да усвоява земеделски евросубсидии в Словакия, а заедно с това изнася оръжие до другарите си от мафията в Италия, според spectator.sme.sk.

Друг мафиот от Италия – Антонио Вадала, също избягва от правосъдието в родината си и намира своя втори дом в Словакия. Там той също започва бизнес със земеделие, а след това с недвижими имоти и чиста енергия. Бившият министър на икономиката Павел Руско си спомня за Вадала във връзка с главния държавен съветник Мария Трошкова, бивша участничка в конкурса "Мис Вселена". "Тя работи за нас около три месеца. Това беше преди 4 години. Тогава срещна един италиански предприемач, който наред с другите си дейности имаше и соларни паркове и започна да работи с него" – казва Руско. През 2011 г. двамата основават фирмата Gia Management. А след около година и половина кариерата на красавицата продължава като сътрудник на депутата Вилиам Ясан, сега секретар на Държавния съвет за сигурност на страната. Куциак проследява развитието на Трошкова, която става и съветник на премиера на Словакия Роберт Фицо.

Връзката между Ясан и Вадала според разследването се вижда добре особено в бизнес дейностите. Политикът на управляващата партия "Смер" има своя частна компания за сигурност Prodest, която Вадала и неговите колеги наскоро поемат да управляват.

Освен това синът на Ясан Славомир все още има съвместно предприятие с италианците - AVJ Real. Това означава, че двама души, близки до човека, който идва в Словакия като човек, обвиняван за връзки с мафията в Италия, имат ежедневен достъп до министър-председателя на Словакия Фицо. Наред с Ясан и Трошкова може да се проследят и други връзки с партия "Смер" около Антонио Вадала.

Италианецът спонсорира "Смер" особено кампаниите и в социалните мрежи, се казва в разследването на Куциак, въпреки че и в Словакия Вадала също започва да има проблеми – той е заподозрян за данъчни измами заради неколколкратна продажба на едни и същи апартаменти в луксозен комплекс в Братислава. Проектът за разследване на организираната престъпност и корупцията решава да публикува и второ разследване на Ян Куциак за връзките между собственици на обработваема земя и италианската мафия, които са използвали земята, за да печелят субсидии от ЕС.

"Не мога да коментирам конкретния случай в Словакия. Всичко, което знам, е от медиите – казва Франческо Форджоне, който през 2008 г. е бил шеф на комисия "Антимафия" в парламента в Рим. Комисията прави подробен доклад с изводи за експанзията на "Ндрангета" в международен план, които той описва в книгата Mafia Export. Форджоне, който е родом от Калабрия, обаче знае колко опасни може да бъдат подобни разобличения.

Самият той дълго време е участник в програмата за защита на свидетелите, пише "Ди Велт". Според него "италианските мафиотски организации отдавна се чувстват в свои води в Източна Европа - особено в Румъния и България". Техните интереси традиционно се въртят около "пране на пари, инвестиции и незаконна търговия." "Гигантските доходи от международния трафик от наркотици и оръжие, а също и от отровни отпадъци, се инвестират в Европа в недвижими имоти или на борсата – това са най-простите методи за пране на пари, пише "Ди Велт". В хода на следствието и съдебните процеси е установено, че мафиотски организации са имали работа с Газпром или са участници в скандала с токсичните отпадъци в Румъния, казва още Форджоне.

Огромните доходи позволяват на членовете на "Ндрангета" да пускат ръце и в политиката, казва експертът. "Обичайният механизъм е корупцията –

подкуп на политици, за да може безнаказано да вършат своите дела. С мафиотски пари политиците правят своите избирателни кампании." – убеден е Форджоне.

Според експерта организацията "Ндрангета" има много добри позиции в Германия. "Нейните членове проникнаха там навремето с потока от гастарбайтери и дълго време останаха незабелязани. В Германия решаваха по-сериозните проблеми с други организации, например с руската мафия. И едва след кървавата разправа в Дуисбург през 2007 г., когато насред улицата бойна група на калабрийската мафия разстреля шест души заради отмъщение, в Германия обърнаха внимание на "Ндрангета".

От Германия организацията управлява вноса на наркотици чрез стратегически важните пристанища в Холандия Ротердам и Антверпен, а също така координира работата на своите "филиали" в страните от Бенелюкс. Според Форджоне експанзията от Германия на Изток е започнала след падането на Берлинската стена. Той си спомня станалата крилата фраза на един от босовете на мафията, който на 9 ноември 1989 г. в телефонен разговор нарежда на свои подопечни да отидат в Берлин и да купуват на Изток всичко, което се продава. Страните от Източна Европа, в това число членките на ЕС, са надеждно пристанище за незаконния бизнес, тъй като местните закони, методи за издирване и сътрудничеството в борбата с организираната престъпност отстъпват на италианските и западните служби като цяло, твърди Форджоне.

Легализирането на бизнеса е основна цел на експанзията на италианската мафия и в частност на "Ндрангета" в чужбина, категорични са и други експерти. Италианските организирани банди невинаги инвестират мръсните пари в Италия поради страха им от разобличение и често ги насочват към чужбина. В доклад от 2013 г. на Европол се казва, че извън Италия италианската организирана престъпност има стратегия да поддържа тих профил и да не се шуми около нея. Подходът й е чисто икономически и насочен към разширяване на производството, консумацията на стоки и услуги.