Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата и законът държат сметка на доктор Иван Димитров за това, че има убит човек, но се взема под внимание това, че всеки има право да се защитава. Редно е един опитен адвокат, като направи анализ, да поддържа тезата само за неизбежна отбрана, да се стреми само към оправдателна присъда, а не лека присъда.“

Това каза пред „168 часа“ адв. Марин Марковски по повод ареста на лекаря от Пловдив, който уби крадеца Жоро Джевизов при опит за грабеж.

"След като вече е повдигнато обвинение на лекаря за убийство по чл. 115 при превишаване пределите на неизбежна отбрана и има мярка за неотклонение „подписка“, това означава, че той е обвиняем в един започващ наказателен процес", обяснява Марковски.

По думите му в срок от шест до девет месеца ще се събират доказателства и

ще се правят експертизи за разстоянието на изстрела и за механизма на причиняване на смъртта.

"Тоест важно е откъде е минал куршумът - входната и изходната рана - обяснява специалистът. - Важно е разстоянието, от което е стрелял, както и колко метра е изминал до колата ранен. Ще се разпитват съседи, ще се събират и доказателства за това какво точно е направил самият пострадал – има данни, че той е хвърлял вещи, ще се търсят и тези вещи."

След като всичко това бъде събрано, прокурорът решава какво да пише в обвинителния акт.

По думите на адвокат Марковски ще бъде добре той да бъде внесен преди нова година, но по-вероятно било това да се случи догодина.

"Ключовият момент в този случай е изпълнителното деяние на лишаването от живот - казва още адвокатът. - То определя другите доказателства, които са пряко свързани с проблемите – какво се е случило."

По думите му за разминаването, което се случи в думите на съпругата на лекаря Жулиета и изнесените от прокуратурата факти, е твърдо рано да се говори за "лъжа".

Марковски е сигурен, че за да се стигне до случилото се е имало две основания - първото е, че той е влязал в дома му, а другото е, че го е наранил.

"Принципът е, че всекиима правото да защитава имуществото, честта, достойнството и здравето си - казва специалистът. - Димитров е един приличен доктор, който се грижи за здравето на хората, нападнат е, хвърляни са по него предмети, четох, че той е имал и операции. Всичко това ще се вземе под внимание."