Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев Кадър: Би Ти Ви
Румен Радев Кадър: Би Ти Ви

Уважаема г-жо председател на НС, уважаеми Светейшества, ваши превъзходителства, уважаеми генерали, скъпи сънародници, събрали сме се днес на този див чутовен връх да почетем нашето минало. Под снега лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски, но от тях е съградено скелето на нашата свобода. Така започна словото на президента на Република България Румен Радев на паметника "Шипка".

"Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на нас и който ние не трябва да пилеем. Скъпи сънародници, вие бяхте тук дори когато политиците ги нямаше, защото с вашата почит вие скрепявате историческата истина, вие сте опълченците на историческата правда. Към вас е моята човешка благодарност", допълни Радев.

"Благодаря на Негово Светейшество Неофит и на Негово Светейшество Кирил за мъдрите думи, за признателността и за християнския дух, който помни но и прощава, който възвишава човека. Тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето Освобождение. Вечна признателност към героите на Цар Освободител! Да живее България!", каза още Радев.

Кадър: БНТ
Кадър: БНТ