Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Автомобилът на Илон Мъск може да застраши живота на Марс Колата на Елън Мъск се носи в Космоса. Снимка Архив

Автомобилът "Тесла родстър", който компанията "Спейс екс" изстреля към Марс, може да застраши живота на Червената планета при стълкновение с нея, предупредиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Според специалисти от университета Пърдю, ако на Марс съществува биологичен живот, той рискува да се смеси с организми от Земята. Това е напълно възможно при стълкновението на ракетата "Фалкон хеви" с Червената планета, тъй като автомобилът на Мъск не е преминал през необходимата санитарна обработка и е потенциално опасен.

"Дали земните биологични представители ще се окажат по-адаптивни от марсианските и ще завоюват Марс - се питат в сайта на учебното заведение. - Ние все още не знаем!"

В текста на университета "Пърдю" се казва, че НАСА добре осъзнава опасността от проникване на бактерии от Земята на други планети и поради тази причина всички космически апарати преминават през обработка и се привеждат в стерилно състояние. Но автомобилът на Мъск не е преминал през подобна процедура.

Изданието припомня, че на 6 февруари тежката ракета-носител на "Спейс екс" "Фалкон хеви" беше изстреляна към Марс. От втората й степен бе отправен полезен товар - електромобил "Тесла" на Илон Мъск.