Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХЛАДНОКРЪВНО: Ян Куцяк е убит в дома си заедно с приятелката си Мартина.
ХЛАДНОКРЪВНО: Ян Куцяк е убит в дома си заедно с приятелката си Мартина.

“Минаха 44 дни, след като подадох оплакване… за заплахи”, пише той във фейсбук след телефонно обаждане от местен магнат

Задържаха 7 души, а министърът на културата и двама други високопоставени правителствени служители подадоха оставки, след като словашкият журналист Ян Куцяк, разследващ данъчни измами, е бил убит в мафиотски стил заедно с приятелката си Мартина Кушнирова в дома си в град Велка Мача, на около 60 км от Братислава. Той е прострелян в гърдите, а приятелката му - в главата. Телата им са открити от полицията в неделя след сигнал на обезпокоени роднини. Германското издателство "Аксел Шпрингер", към което принадлежи новинарският сайт, в който е работил репортерът, осъди жестокото престъпление и съобщи, че вероятно убийството е свързано с работата му. Това е основната версия, по която работи полицията.

Между задържаните е и италиански бизнесмени, споменати в негови публикации.

27-годишният Ян Куцяк е работел за сайта Aktuality.sk по случаи за заобикаляне на данъци, в които често са били замесени бизнесмени, близки до словашката управляваща партия и други политици. Той пише за смущаващите слухове около словашки политици, чиито имена фигурират в “Досиетата от Панама”. В последните си журналистически разследвания се фокусира върху злоупотреба с европейски пари от италианската мафия в Източна Словакия. Куцяк става известен и със своите няколко разследвания за укриване на данъци в луксозния жилищен комплекс “Файв стар резидънс” в Братислава, последното от които излиза на 9 февруари. То е посветено на предполагаемо

укриване на данъци от строителния предприемач

Ладислав Бастернак. Според Куцяк той купува и продава през собствените си компании седем луксозни апартамента във “Файв стар резидънс”, собственост на фирми на магната Мариан Кочнер. Сделките на Бастернак са за 12 милиона евро, въпреки че реалната цена на апартаментите е по-ниска по данни на данъчните власти. След това като управител на компанията BL-202 строителят необосновано претендира за приспадане на ДДС в размер на почти 2 млн. евро. Журналистът открива подозрителни трансакции между пет дружества. Куцяк задава въпроси и изразява хипотезата, че всичко това се прави с цел заобикаляне на данъци. Службата за измами в данъчната администрация съобщава на полицията за случая, но според чешки медии от това не последва нищо.

През 2017 г. в Братислава има протест, на който се иска оставката на вицепремиера и вътрешен министър Роберт Калиняк заради сделки с предприемача Ладислав Бастернак и слуховете, че той има 17-процентов дял в една от компаниите на Бастернак. Калиняк и Бастернак отричат обвиненията. Протестиращите искат оставки и други официални лица, които според тях са възпрепятствали разследването на корупционни схеми.

Прокуратурата не дава старт на разследване срещу вътрешния министър за придобиване на дял в компания на Бастернак. През 2017 г. строителният предприемач е обвинен в неплащане на данъци. Според www.napalete.sk Бастернак използва възможност в Наказателния кодекс, която позволява допълнително заплащане на данъка от 2 млн. евро и съответно – отпадане на обвинението. През 2018 г. полицията прекратява разследването за данъчните измами на Бастернак, твърди spectator.sme.sk.

Куцяк работи върху разследването дълго време. През октомври 2017 г. той пише в профила си във фейсбук, че е сигнализирал в Главната прокуратура за

заплашително телефонно обаждане

от бизнесмена Мариан Кочнер заради разследването на трансакции, свързани с негови фирми. “Минаха 44 дни, след като подадох оплакване… за заплахи. И за случая вероятно няма отделено и едно ченге.” През 2017 г. прокуратурата прекратява разследването за данъчни измами срещу Кочнер, а междувременно бизнесменът съобщава, че ще създаде сайт за изобличаване на личния живот на журналисти, които пишат срещу него. Днес той не коментира убийството на своя опонент, пише в. “Гардиън”.

Мариан Кочнер, бизнесменът, когото Куцяк разследва, има връзка с Малта и е описан като свързан с мафията бизнесмен в статия от 2012 г. в “Малта тудей”. Според пост на сина на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция – Матю Каруана Галиция, от 26 февруари в туитър Ян Куцяк разкрива схема за данъчни измами през Малта чрез използване на офшорни и холдингови компании, създадени и управлявани от Кристиян Елул и Карл Шранц, съответно адвокат и счетоводител в Малта. Кристиан Елул е съпруг на дъщерята на магната Мариан Кочнер, пише http://theshiftnews.com.

Ян Куцяк е

вторият убит разследващ журналист

след малтийската репортерка Дафне Каруана Галиция през последните пет месеца, съобщи организацията “Репортери без граници”. Тя намира смъртта си в атентат с поставена бомба в колата й, след като разследва корупционни схеми с офшорни компании. Две седмици преди да бъде убита, Дафне Гаруана Галиция също е подала в полицията сигнал за получени заплахи за живота й.

Какво казва шефът на словашката полиция, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Журналистът разследвал схеми, свързани с магната Мариан Кочнер.
Журналистът разследвал схеми, свързани с магната Мариан Кочнер.