Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Купувач е Гинка Върбакова,

която има соларни паркове

“Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък.

“Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова, получи екслузивитет в преговорите за активите на ЧЕЗ, след като предишният фаворит - “Фючърс енерджи”, беше отстранена от пазара на ток в България.

“Офертата на “Инерком” е доста над пазарната стойност на продадените активи, определени от независима оценка, и получената цена надвишава първоначалната инвестиция”, се твърди в официалното прессъобщение, изпратено от ЧЕЗ до “24 часа”. В чешките медии се споменава сумата от 300 млн. до 320 млн. евро.

При приватизацията на електроразпределителните дружества през 2004 г. ЧЕЗ купи 67% от акциите на енергото на София, София-област и Плевен за 281 млн. евро.

Одобрената в четвъртък сделка с “Инерком” е за продажбата на 7 компании: “ЧЕЗ България”, “ЧЕЗ Разпределение”, “ЧЕЗ Електро България”, “ЧЕЗ Трейд България”, “ЧЕЗ ICT България”, “Бара Груп” и фотоволтаичния парк “Орешец”.

Договорът ще се

подпише след

няколко дни,

съобщават от ЧЕЗ. Сделката подлежи на одобрение от КЗК, от КЕВР и от Комисията за финансов надзор, тъй като след продажбата от държавата на остатъчните акции те се търгуват на борсата. Това съобщи в енергийната комисия в парламента пак в четвъртък министър Теменужка Петкова в отговор на питане от депутата Жельо Бойчев. Отговорът ѝ бе в часовете, в които течеше заседанието на надзорния съвет в Прага.

В съобщението на ЧЕЗ се уточнява, че международният арбитраж, започнат от Чехия срещу България през юли 2016 г., не е засегнат от транзакцията и делото продължава.

Преди 2 г. от чешката компания съобщиха, че са завели арбитражно дело в съда към Световната банка за стотици милиони евро.

Тогава бе обявено, че до решението се е стигнало след “множество действия на българските власти”, които са в ущърб на компаниите на ЧЕЗ в страната. Става въпрос за решения на КЕВР, но се посачват кои точно.

След съобщението от Прага “24 часа” опита да се свърже с Гинка Върбакова, която е едноличен собственик на компанията. Тя обаче не отговаряше на телефона. От пи ар агенция, ангажирана с “Инерком”, заявиха, че компанията засега няма да коментира сделката.

От “ЧЕЗ груп” припомнят, че са

получили в

началото на

2017 г.

няколко

индикативни

оферти

за българските си активи от различни инвеститори и започнали преговори. Най-високата оферта е представена от “Инекром България”.

Тя е нова компания, регистрирана на 12 септември 2017 г. с 50 000 лв. капитал. Неин едноличен собственик е “Инерком инвестмънтс”, а 100% от акциите принадлежат на Гинка Върбакова. Това акционерно дружество е регистрано на 16 май 2017 г.

В съвета на директорите освен Гинка Върбакова са Маринела Пенева и Малина Върбакова. Реално купувачите са представители на семейна фирма, тъй като енергийният бизнес е започнат от семейство Гинка и Славчо Върбакови и сестрите им Малина Върбакова и Теодора Пайтакова.

Трите дами притежават сериозен брой компании. От сайта на една от тях - “Солар Грийн Енерджи”, се вижда, че компанията има соларни паркове от 22 мегавата и проект за 80 мегаватов парк при Априлци.

Откъде компания с такива активи ще купи бизнес с оборот 1,8 млрд. лв. и към 3 млн. клиенти, се питат експерти. С кредити от банки, пише в публикация, която се появи в медиите преди седмици за “Инерком”.