Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Ивков крачи с цветя към портрета на своя приятел Павел Панов. След него към мястото за поклон пред легендарния левскар на “Герена” със сълзи на очи потеглят Даниел Боримиров и настоящият директор Красимир Иванов. СНИМКА: LAP.BG
Кирил Ивков крачи с цветя към портрета на своя приятел Павел Панов. След него към мястото за поклон пред легендарния левскар на “Герена” със сълзи на очи потеглят Даниел Боримиров и настоящият директор Красимир Иванов. СНИМКА: LAP.BG

20 февруари, следобед. Над “Герена” е мрачно и много студено. Сълзи на големи мъже се стичат по лицата им. И стигат до сърцата им като пронизващи ледени висулки. “Синя” България скърби за загубата на легендарния футболист и добряк Павел Панов.

“Павката беше изключителен човек. Най-добрият ми приятел. Над 10 г. не сме се разделяли. Където и да сме играли, винаги сме делили една стая. Много ми е мъчно. Имаме много спомени заедно, но просто не мога да говоря сега. Нещо ми се откъсна от сърцето.” Думите изрича железният защитник и легендарен капитан на “Левски” Кирил Ивков миг след като е оставил цветя пред портрета на Русия магьосник в специалното място за поклонение пред Павел Панов на “Герена”.

“Голяма загуба за “Левски” и българския футбол. Футболист с ярки, изявени технически и тактически качества. Непрекъснато бяхме заедно. Даже по едно време му помогнах да стане играч на “Арис”. Той беше уважителен. Човек с голям морал. Човек с главно “ч”, каза и легендарният Добромир Жечев.

“Хубаво е, ако има деца, които искат да бъдат като него. Навремето децата искаха да му подражават - да играят като него, да живеят като него. Тактичен, интелигентен, добър човек”, описва Пальо друга “синя” фигура - Ангел Славков. След което и той се разридава като дете.

Сълзи попиват и страниците на тетрадка с емблемата на “Левски”, върху която минаващите да оставят цветя фенове оставят и спомени, и думи в памет на легендата Панов.

След тренировката на първия отбор на “Левски” пред малкото кътче за поклон пред голямата душа на Павел Панов спират и автомобили на настоящи футболисти - да оставят цветя идват капитанът Божидар Митрев, Антонио Вутов, Роман Прохазка... Идват и деца от школата. Ако могат да прихванат само малко от качествата на Павел Панов, и те, и “Левски”, и българският футбол биха били щастливи. В момента всички са потънали в скръб - загубихме емблема за футбол, красота и доброта.

Сбогуваме се с големия Павел Панов в сряда, 21 февруари, в 10,30 часа на Централните софийски гробища.

Тетрадката със спомени и послания за Павел Панов. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Тетрадката със спомени и послания за Павел Панов. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Първото послание за легендата на "Левски" - от цесекар

Първото послание към легендарния футболист на “Левски” Павел Панов в тетрадката за спомени, оставена за поклонението на “Герена”, всъщност беше от фен на ЦСКА. “Самото послание, начинът, по който е написано, са много индикативни какъв човек е Панов и на кого какви впечатления е направил”, каза изпълнителният директор на “Левски” Красимир Иванов, след като остави цветя пред портрета на Панов.

“За мен Павел Панов е споменът за романтичния футбол. Нещата, които баща ми е разказвал наред с имената на Гунди, Котков, Якимов, Дерменджиев. Да си от това поколение футболисти и да имаш такъв начин на живот - той просто е човек за пример”, добави “синият” шеф.

По-късно през “Герена” минаха и синът на Панов - Павел-младши заедно със сина на Георги Аспарухов - Андрей. Андрей и дъщерята на Панов Изабела са семейство и се завърнаха от САЩ, за да изпратят Павката към футболния рай.