Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-скъпият затвор на света! С тази щампа хотел “Риц” в Рияд си запази място в историята, след като близо три месеца в него бяха държани стотици висши държавни служители, министри и дори принцове от саудитското кралско семейство.

След като върнаха общо към 106 милиарда долара, всички бяха освободени и този месец хотелът отново отвори врати за гости. Мястото наистина си го бива и от всички “Риц”-ове по света, в които съм бил, този е сред най-добрите.

Човек е така устроен, че много бързо привиква към лукса и след петата минута цялата тази пищност и прескъпа орнаментика се превръща просто в някаква даденост, фон, на който животът само изглежда хубав. Но това не гарантира никакво щастие. За мен най-впечатляващото в този възхитителен дворец бяха две вековни дървета във вътрешната градина.

Една маслина на 600 години, докарана от Ливан и 400-годишна сейба - дървото на живота, според вярванията на някои латиноамерикански народи. Те са всъщност най-красивото нещо сред цялото злато и карарски мрамор наоколо. Прииска ми се да остана под короните им, да опитам да обхвана с две ръце стъблата им. Така както правехме като деца с брат ми и братовчедите ми с двата вековни дъба в двора на баба ми Тина... Човек може да е истински щастлив дори с едно дърво, пред клоните на което всичките лъскавини на света нямат никаква стойност.

После си дадох сметка, че старата сейба и още по-старата маслина, изтръгнати от родната им земя и присадени в задния двор на “Риц”, са истинските затворници на най-скъпия хотел в света.

*От фейсбук