Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Половината норвежки отбор се изкараха астматици, за да ползват забранени препарати.

Големи звезди на зимните спортове останаха да гледат олимпиадата у дома, след като бяха наказани от МОК заради масовото допингиране в Русия. В Пьонгчанг едно хитро японче също беше спипано в крачка и изхвръкна от олимпийското село. Ченгета на Световната антидопингова агенция душат на всяка крачка, за да изпълнят нормата си от нарушители.

И все пак има напълно законен начин да вкараш от забраненото гориво в кръвта, показвайки неприличен жест на допингченгетата и на целия свят. Оказва се, че на игрите в Южна Корея са пристигнали много болни спортисти. 99 процента от тях страдат от хронично възпалително заболяване на бронхите, което е известно на широката публика като астма.

Астматиците на олимпиадата получават позволение от всички отговорни институции да ползват инхалатори. Освен че помагат на дишането, те съдържат и съставки, които имат анаболни и липолитични свойства. С две думи дават ти възможност да си малко по-свръхчовек от другите в решаващото състезание на най-високия спортен форум. Точно заради това са забранени от МОК и се преследват от закона. Но как да нападнеш човек, който се задъхва, диша на пресекулки, почервенява от напрежение и рискува да припадне, ако не си пръсне от жизненоважния инхалатор. Хитреците в спортни екипи се усетиха, че хем и с пръст не могат да ги пипнат, хем допингът в инхалаторите за астматици няма почти никакви странични ефекти.

Скандалът с роенето на астматици в Пьонгчанг тръгна от разследване на норвежката телевизия NRK TV. Според информацията на журналистите норвежкият тим си взема 6000 дози от лекарства против астма, а лекарите са прибрали в багажа и необходимото количество инхалатори. Вдига се шум и лекарят на скандинавския тим бърза да се оправдае. Според неговите изчисления 43-ма от общо 109 спортисти страдат от заболяването, което било диагностицирано от уважавани лекари.

"Надявам се състезателите ни да са здрави и да нямат нужда от инхалаторите, но ние сме длъжни да се подсигурим. Дозите наистина изглеждат много, но ако ги разделите на броя на спортистите, ще разберете, че това не е така", твърди лекарят на норвежкия олимпийски отбор Мона Кйелдсберг.

И все пак обясненията й изглеждат като съшити с бели конци, като се има предвид, че норвежците носят десет пъти повече лекарства против астма от финландците например. А и те са се заредили добре, пренасяйки 600 дози за Пьонгчанг.

В тази връзка покойният шеф на БОК Иван Славков навремето се беше пошегувал, че като има толкова много астматици в зимните спортове, е най-добре да се преместят при параолимпийците.