Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кокаин е намерен при обиск на стая в хотел, където жриците му приемали клиенти

Имал 7 компаньонки, които тормозел физически и психически

Използването на дрога като начин за повишаване на производителността на труда въвел известният благоевградски сводник Мартин Филипов - Марто Дебелия, наричан още Министър на любовта.

Неговите труженички били принуждавани да се дрогират, за да бъдат бодри и в кондиция по време на обслужване на клиентите, както и да са издръжливи, за да приемат повече мераклии за платена любов.

Такова признание направи проститутка, която е работила за сводника. Д. М. бе разпитана по време на дело в Районния съд - Благоевград, срещу Марто Дебелия за незаконно държане на наркотици. Това е второто дело срещу него, което се води паралелно с делото му за сводничество. Двете наказателни производства бяха образувани след зрелищния арест на сутеньора на 1 юни 2016 г. Той бе закопчан в хотел "Рио".

При обиск в стая в хотела, където жриците му приемали клиенти, са

намерени 0,04

грама кокаин,

оценен на 7,60 лв.

Предната вечер три от тях взели кокаин, който Марто наредил на линийки върху чиния. След това прибрал чинията с остатъка в гардероба, а на следващата сутрин я открили полицаите.

Впоследствие жените, работили за Марто Дебелия, признали, че сутеньорът ги дрогирал, за да обслужват повече клиенти и да печелят повече, като заработеното делили наполовина с него. Някои от младите жени признали, че приемали дрогата след като шефът ги заплашвал. Свидетелката Д. М. обясни пред съда, че се запознала с Мартин чрез своя приятелка.

След това той дълго време я кандърдисвал да започне да работи за него и накрая тя приела. Жената призна пред районния съд, че Филипов я карал редовно да се друса, преди да приеме поредния клиент, а грам кокаин струвал 140 лв. Преди да започне "общ бизнес" с Марто Дебелия, Д. С. обясни, че никога не е приемала наркотици.

Друг свидетел по делото за дрога, С. Л., пък даде показания пред съда, че често е употребявал наркотици. Виждал е как Д. С. се дрогира, но бе категоричен, че

тя не е карана

насила да го прави.

Друга компаньонка ще бъде разпитана на следващото заседание.

Тези дни в районния съд в Благоевград са поредните заседания по другото дело срещу Мартин Филипов и двамата полицаи Петър Кънев и Стефан Филипов. Този процес тече при закрити врата, заради използването на СРС и изнасянето на лична и интимна информация.

Обвинението срещу сводника е за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция при условие на опасен рецидив. В периода от декември 2015 г. до деня на ареста 31 май 2016 г. на различни места - в хотел "Рио" и в частна квартира, е принудил 7 жени да проституират. За целта той прилагал различни похвати - от психическо въздействие до физическо насилие, отправяне на заплахи, закани за саморазправа, мотивиране и обещаване на облаги, демонстрация на близост и закрила от страна на полицейски служители.

Сводникът експлоатирал жените, плащал обяви за предоставяните от тях услуги, осигурявал им клиенти, изцяло ги контролирал. Принуждавал ги да работят за него денонощно, като следвало да му дават половината от заработеното. Имало случаи на бягство на няколко момичета, но всеки път те били намирани и насилствено връщани да проституират.

За повдигнатите обвинения предвидените наказания са от 5 до 15 г. затвор, глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв., както и конфискация на част или на цялото имущество.

Според прокуратурата Марто Дебелия имал полицейски чадър, който му бил осигурен от кварталния инспектор Стефан Филипов и зам.-шефа на РЗБОП Петър Кънев. Двамата полицаи бяха арестувани същия ден, а по-късно пуснати на свобода под парична гаранция

Петър Кънев, който по време на ареста е бил шеф на местното звено за борба с организираната престъпност, е обвинен за осуетяване на наказателно преследване

спрямо криминално проявено лице. Инспектор Стефан Филипов пък е обвинен за лично укривателство и за разкриване на служебна тайна. Кварталният разбрал за внесени жалби в полицията срещу Марто Дебелия.

Ксерокопирал ги и му ги показал. След това уговарял проститутка да оттегли жалбата си срещу сводника. Дори от нейно име написал молба да оттегляне и момичето отишло да я внесе в деловодството на полицията. Там обаче била притеснена, което направило впечатление на служителите и те започнали да я питат защо го прави. След малко колебание, жената обяснила цялата история, откъдето тръгнало разследването. В дома на полицая Филипов бяха открити и лични документи на граждани и служебни документи.

След като сводникът разбрал за подадените жалби срещу него, поискал среща с бопаджията Петър Кънев. Помолил го да въздейства в качеството си на полицейски служител на една от проститутките да оттегли подаденото оплакване. Кънев се срещнал с жената и й обяснил, че Мартин Дебелия трябва да бъде оставен на мира.

Веднага след ареста на Мартин Филипов в негова защита се обяви една от жриците му - Гергина Добрева. "Обичам го и живея в неговата къща. Имам дете от него. Проституирам, защото това ми е работата, но той не ме е карал насила. Приемах клиенти дори и като бях бременна, до последно преди да родя.

След раждането отново се върнах в занаята", каза тогава Гергина. Малко по-късно, по време на делата, тя обърна на 180 градуса показанията си и дори внесе граждански иск за 100 хил. лв. срещу бившия си любим. Други четири просититутки пък внесоха искове за общо 90 хил. лв. за претърпените унижения и психически страдания.

Благоевградският ром Марто Дебелия

е най-упоритият в занаята сводничество

Практикува го от много години. Пусна пипалата си дори и на Лазурния бряг в Ница през 2006-2007 г., като организирал канал за износ на простутитки. Издаде го обаче бившата му жена, която ръководела бизнеса във Франция и му изпращала парите тук. Френските власти бързо образуваха дело срещу него и му дадоха 4 г. затвор. Излежа 3,5 г. и се върна предсрочно в Благоевград през 2011 г.

Година по-късно отново се забърка в любовна история с бивша приятелка, от която има син. Купил й скъпа кола, после се разделили и той си я взел обратно, започнал да я заплашва. Жената не издържа и пусна жалба в прокуратурата. Образувано бе дело за закана с убийство и противозаконно отнемане на колата. След кратък размисъл в ареста Марто си призна вината и влезе за 1 г. в затвора.

Още с излизането си обаче отново се върна към професията, която владее най-добре - сводничеството. До поредния арест и поредното дело срещу него.

Какво намери комисията "Кушлев" у Марто Дебелия, четете в хартиеното издание на "168 часа".