Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кога най-сетне той ще се махне от корта и ще спре да носи кошмари на надъханите младоци точно както знаменитият злодей Фреди Крюгер навестяваше сънищата на своите жертви? Не е ли време да сложи тенис ракетата в рамка, да хвърли няколко цепеници в камината, да сложи очилата за четене и да отвори дебелото романче, вместо да продължава с търчането по корта?

Стотици колеги, специалисти и фенове му предричаха край на кариерата след онази контузия и шестмесечно отсъствие през 2016 г. А той не, та не. Завърна се в началото на 2017 г., за да отнесе конкуренцията на "Аустрелиън Оупън". След това с някаква старческа упоритост продължи да побеждава млади и стари, опитни и "зелени", надъхани и предварително обречени. Миналия осми август Григор Димитров го поздрави с "Честит рожден ден, старче!" сякаш за да му подскаже, че е време да си събира необходимите документи за пенсия.

Роджър Федерер не се вслуша нито в това шеговито послание, нито в предупрежденията на лекарите, че

тялото му не може да издържи на огромното напрежение

И ето че само преди дни спечели рекордната си 20-а титла от Големия шлем. С което постави поредния си подпис в дебелата книга на историята. Федерер е нещо много повече от велик спортист и затова вълнува умовете и душите на хора, които не са изгледали до края и един тенис двубой. Той е невероятен джентълмен, изключително добър човек, примерен съпруг и ужасно богат мъж. Швейцарският тенисист е точно това, което толкова отчаяно търсим по нашите географски ширини – джентълмен, който мрази да парадира със своето превъзходство, не познава маймунската мачовщина и винаги демонстрира уважение към врага независимо колко по-силен е от него. Впрочем такива човеци като Роджър Федерер са рядкост навсякъде по света. И заради това той е толкова обичан и силно подкрепян от трибуните.

Феновете не искат да повярват, че ще дойде ден, когато Маестрото няма да се появи на корта и ще предпочете да изгледа по телевизията състезанието на най-добрите тенисисти в света. По време на награждаването в Мелбърн разплаканият Роджър благодари за уникалната подкрепа, но не изрече дежурното: "Надявам се да се видим отново догодина". Тази му сдържаност

хвърли в шок и ужас

милионите му почитатели по целия свят. Истерията достигна толкова високи честоти, че на швейцареца му се наложи впоследствие да успокоява духовете с обещания да играе, докато изпитва радост от случващото се на корта.

"Моята възраст е просто едно число. Важното е да се чувствам щастлив от това, което правя. Наистина не знам колко още ще продължа да играя", опита се да вдъхне малко оптимизъм на феновете си Маестро Федерер. Когато преди две години

за пореден път го бяха пенсионирали,

той призна при какви обстоятелства би се отказал на мига без значениена кое място е в ранглистата и колко още пари може да спечели.

"В случай че жена ми Мирка поиска от мен да си остана вкъщи, аз ще я послушам на мига. Тя и семейството ми страдаха твърде дълго заради мен. Постоянни пътувания, тренировки, мачове и после пак тренировки. Много добре осъзнавам, че съм им длъжник и не е далеч моментът, в който ще се отдам изцяло на любимите ми хора", обяви тогава Федерер. Мирка със сигурност осъзнава колко поражения ще нанесе в душата на своя съпруг, ако го задължи да си остане вкъщи за постоянно. Затова тя продължи да мъкне децата(близначките Шарлийн Рива и Майла Роуз и близнаците Лео и Лени) по самолети и служебни лимузини само и само да е на корта, когато любимият й мъж покорява поредния връх в световния тенис.

За връзката на Роджър и Мирка са

изписани

тонове мастило,

но все пак ще припомним някои интересни факти, които допълнително обрисуват душевността и мисленето на най-великия тенисист на нашето време. Двамате се запознават на корта през 2000 г. и много бързо стават неразделни. Оттогава досега Федерер нито веднъж не е дал повод на неуморните клюкарски медии да се заровят в личния му живот. Той е истински стълб в тениса и в съпружеския живот. Ако някога е изневерявал на своята половинка, то е било с толкова голяма секретност, че и от ЦРУ биха му завидели на опита.

Очевидно разгневени от липсата на интересни истории от личния живот на швейцареца, жълтите издания нерядко се

нахвърлят върху съпругата му

с коментари,че тя не е особено красива, не се облича добре и дори не знае как да си направи прилична прическа. Това са истории, които впечатляват единствено скучаещите домакини. По-професионален поглед върху личния живот на великия тенисист лесно ще изясни важната роля на Мирка в живота на Федерер. Малко след запознанството им тя получава тежка контузия в коляното и е принудена да се откаже от тениса.

Ударът е тежък, но бъдещата г-жа Федерер намира начин да остане близо до спорта, като се посвещава изцяло на любимия си.За дълъг период от време тя е негов психологически наставник и мениджър. Той самият признава в едно от редките си интервюта относно семейния си живот, че рядко прави нещо

преди да го е съгласувал

с жена си

Двамата се вричат в "любов, докато смъртта ни раздели" на тайна церемония в присъствието на най-близките им приятели. Най-големите и богати списания дават мило и драго да получат снимка от церемонията, но Федерер категорично отказва.

Типичен темерут – ще възкликнат познавачите на лошите черти в швейцарската народопсихология. Само че Федерер е всичко друго, но не и надменен егоцентрик. Преди години английски журналист описа впечатленията си от уж случайната среща с швейцареца в едно от алпийските селца, където двамата с Мирка отдъхват в луксозната си хижа, когато успеят да си откраднат няколко дни почивка в края на годината. Маестрото посреща радушно своя гост след като го предупреждава, че няма да му дава интервюта и да му показва къщата си, го кани на обяд, който сам е приготвил. Федерер освен великолепен тенисист е също така и опитен готвач. Той нагостява своя посетител, говори си с него за нещата от живота и на изпроводяк му слага в сакчето с фотоапарата една бутилка качествено червено вино.

Роджър рядко отказва на феновете около корта, снима се с момченца, прегръща бебета. Не желае единствено да нахлуват твърде грубо в личния му живот. Двамата с Мирка не остават особено доволни, когато излизат публикации за луксозния им дом във Волерау в швейцарския кантон Швиц. Домът им е наречен от местните "Резиденцията" и се разпростира на площ от 410 кв. м, а от терасата им се открива великолепна гледка към езерото Цюрих. Къщата е проектирана от световноизвестен архитект и разполага с всички необходими екстри, както и с два огромни апартамента за родителите на Федерер - Робърт и Линет. Това е една от поредицата глезотии, които си е позволил швейцарецът, който според различни изчисления е

спечелил над 350 млн. долара

от наградни фондове и щедри рекламодатели. Маестрото обича да харчи за себе си и близките. Купил е няколко тузарски имота в Швейцария, притежава апартамент в Дубай, както и великолепна къща в Южна Африка. Когато си е у дома, преодолява разстоянието от дома си до корта с помощта на някой от спортните зверове, които съхранява в просторния си гараж. Но не забравя да отделя огромни суми от личното си богатство за благотворителност. Често организира подобни турнири, а фондацията му помага на различни каузи по целия свят.

И ако все пак не сте разбрали какъв точно човек е най-великият измежду великите тенисисти, попийте от впечатленията на един от малкото журналисти, сдобили се с шанса да гостуват в къщата на Федерер:

"Нормален швейцарец. Смее се много.

Момче от 90-те

Има постери на Шак, Майкъл Джордан, Стефан Едберг, Борис Бекер и Памела Андерсън в спалнята си. Дружелюбен семеен човек, който обича филми. Малко шантав, но сериозен, когато става дума за интересите му. Вълнува се, когато разказва истории. Дори и да не сте му фен, няма да отнеме време да си поръчате шапка с логото RF, след като се запознаете с него. Когато върши работата си, става джентълменът-воин Роджър Федерер."