Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Йордан Симеонов
СНИМКИ: Йордан Симеонов

Значимият приоритет на нашето председателство са Западните Балкани. Това каза президентът Румен Радев пред посланиците, акредитирани у нас, на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии в Националния исторически музей.

Държавният глава се обърна към присъстващите посланици на държави от този регион и ги увери, че твърдо стоим зад този приоритет. “Без да върнем вниманието на Европа към този регион, тя не може да бъде единна, сигурна и стабилна. Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусии изобщо, но когато водим този дебат, трябва да бъде ясно, че оценката се основава на индивидуалните постижения на всяка страна”, каза Радев.

Българското председателство на Съвета на ЕС било едновременно и предизвикателство, и отговорност, и огромна възможност. “Очакват ни напрегнати месеци, но имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор и модератор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа, като солидарност,политическо единство, сигурност и намалява на различията в икономическото развитие и стандарта на живот”, допълни Радев.

"С настъпилата 2018 г. искам да ви благодаря за резултатната дейност и сътрудничество през миналата година и за това, което правите за нашите отношение", поздрави той посланиците.

"Поемането на председстелството не означава, че ще обърнем гръб на външната ни политика. Нашето стратегическо партньорство със САЩ и взаимодействията ни в рамките на НАТО продължават да са крайъгален камък в политиката ни", обясни президентът.

"През изминалата година се ръководех от ясното съзнание, че външна ни политика трябва да се формира тук, в София. Вие, ръководителите на дипломатическите мисии имате голям принос за това", допълни той.

Реч на Румен Радев на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии
Реч на Румен Радев на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии

Радев коментира още и тежките криза в района на Близки Изток. Според него решаването на проблемите там изискват колективни действия.

"Искам да благодаря на всички институции за продължаващото сътрудничество с дипломатическия корпус в различни сфери като политика, култура и още много. Вярвам, че трябва да вървим ръка за ръка към бъдеще без разделени и окупация", обърна се към присъстващите и посланикът на Палестина в България д-р Ахмед Ал Мадбух. Той поздрави президента за поемането на европредседателството и заяви,че българското правителство е на достатъчно високо ниво за това.