Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четири часа продължиха дебатите по бюджет 2018 на София в СОС.  СНИМКА: АВТОРЪТ
Четири часа продължиха дебатите по бюджет 2018 на София в СОС. СНИМКА: АВТОРЪТ

Билетът за градски транспорт

става 1 лев на ден при опасно

замърсяване на въздуха

Кметът на София Йорданка Фандъкова тръгна на работа с тролей.

Причината е прогноза за завишени нива на фини прахови частици.

“Призовах през фейсбук софиянци, които могат, да не ползват личните си автомобили днес (вчера - б.а.), а градски транспорт. Длъжна съм, когато призовавам хората, да давам и личен пример, затова пътувах с тролейбус”, обясни Фандъкова по време на сесията на СОС, на която общинските съветници приеха мерките за дни с опасно мръсен въздух.

Според тях при прогноза или при реализирано превишение на нормите на фини прахови частици от 51 до 100 микрограма на куб. м на поне 2 измервателни станции общината ще призовава софиянци да ползват градски транспорт, тези, които се топлят на дърва или въглища - да преминат на друг източник, а улиците ще се мият и метат.

Когато замърсяването е от 101 до 150 микрограма на куб. м, към тези мерки се добавят и засилени проверки на КАТ на колите, а РИОСВ - на пунктовете за вторични суровини и автосервизите за нерегламентирано горене на отпадъци.

Крайните десни ленти на входно-изходните булеварди временно ще стават паркинги, когато се регистрира превишение от 151 до 200 микрограма на куб. м. При прогноза за по-голямо замърсяване ще се въвежда забрана за паркиране в части от синята и зелената зона, а при реализирано превишение ще се пуска “зелен билет” за градски транспорт. Той ще струва 1 лев на ден и вече билетите са отпечатани, уточни Фандъкова.

Не бе прието предложението на Венцислав Мицов от “Глас народен” зеленият билет да важи за целия отоплителен сезон.

След законодателни промени и въвеждане на екостикери за колите общината ще може да забранява влизане на коли в центъра или в целия град, както и безплатен градски транспорт. То няма да важи за електромобили и превозни средства със стандарт Евро 5 и Евро 6.

Подготвя се мобилно приложение, което ще информира столичани за мерките в такива дни.

Въвежда се и такса за влизане в центъра на товарни автомобили и строителни машини - 120 лв. на месец за такива над 4 тона и по 150 лв. месечно - за над 30 тона. Тя няма да важи за машините, отговарящи на стандартите Евро 5 и Евро 6. Въвежда се и такса за работа на строителни машини - 60 лв. месечно.