Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов Кадър: Би Ти Ви
Цветан Цветанов Кадър: Би Ти Ви

Кампанията, която се прави от определени политически сили с конкретни призиви как да се противопоставят на приемането на Истанбулската конвенция, ни накара да отложим гласуването на документа. Това заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на Би Ти Ви.

Той показа документи, които показват, че БСП е имала питания за приемането на Истанбулската конвенция още от 2016 г., Партията на европейските социалисти е препоръчала да се приеме конвенцията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също е гласувала за конвенцията на този форум на ПЕС, посочи Цветанов.

ЕС се присъедини към конвенцията и всички държави членки я подписват. Сега тя е приета в 18 държави, останалите още не са я ратифицирали. Когато се заиграваме с този документ, ние замисляме ли се какво причиняваме на жертвите на насилие. Третият пол въобще не се третира - Турция, Сърбия, Албания, Грузия и Черна гора - страни извън ЕС, също са приели конвенцията, посочи Цветанов.

Той припомни т. 9 от коалиционните споразумения с патриотите, според което всяка от партиите в коалицията може да гласува както прецени в пленарната зала на парламента.

"Обединени патриоти" имат своята принципна позиция, когато гласувахме закона за равенството на жените Патриотичният франт също се въздържаха. Но реакцията на БСП беше търсене на политическа противопоставяне, което беше подкрепено и от човека, който олицетворява единението на нацията.

Бойко Борисов не е изпращал есемеси на депутатите, но имаме практика в нашата парламентарна група при гласуване на важни решения, да го казваме на депутатите - това е допустима практика, в която няма нищо лошо. Ние сме системна партия - когато сме поели ангажимент да подкрепим мерките срещу насилието срещу децата и жените, трябва да го направим, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Никой не ни притиска в сроковете, убеден съм, че предстои да направим много повече по темата - да чуем жертвите на насилие, защото всичко разписано в конвенцията дава допълнителна гаранция, че няма да има насилие срещу жените.

По повод думите на президента Радев, че не приема български премиер и германски канцлер да вземат решение за покана на чужд държавен глава, Цветанов коментира така: президентът Румен Радев иска да ни въвлича в постоянен конфликт, той има една цел - да се поддържа противоставянето в НС, за да се чувства значим. Завистта и обидата не са присъщи на президентската институция, тя трябва да обединява. Президентът Радев има една цел - да се поддържа противопоставянето и допълнителното рушене в българския парламент, но да му припомним, че не той е назначил този премиер и неговите министри.

Защо президентът, когато трябваше да участва на Съвет на лидерите в ЕС, той гласува за падане на санкциите срещу Русия, защо не говори за споразумението СЕТА в своя отчет за 1 г. на поста. Вместо това той е критичен към ЕС, но да се възползваме от солидарността в съюза.

Цветанов отново припомни, че в обществото е останало съмнение за схеми при избора на евентуален изтребител, за което трябваше да се похарчат 1,5 млрд. Радев изпадна в международна изолация, така Цветанов коментира визитите на президента в чужбина.

По повод убийството на бизнесмена Петър Христов Цветанов каза: Вярвам в професионалистите, трябва да дадем повече спокойствие, за да работят по разкриването на поръчковото убийство на Петър Христов. Не коментирам интервюта на лица с доживотни присъди, в затвора благодарение на активната ни работа.